nieuws

Huizenbezitters laten veel geld liggen

Financiële planning

Huizenbezitters laten veel geld liggen

Honderdduizenden huizenbezitters in Nederland kunnen substantieel kosten besparen door over te stappen naar een andere hypotheekaanbieder. Dit zou blijken uit berekeningen van de website ikbenfrits.nl, zo schrijft De Volkskrant.


Ikbenfrits.nl berekent hoe die overstapsom in individuele gevallen uitpakt. Daarvoor heeft het bedrijf de boeteregelingen, rentetarieven en het acceptatiebeleid van de ruim 80 hypotheekaanbieders en 300 hypotheekproducten ingevoerd in zijn systeem. Voor ruim 1.100 bezoekers die de afgelopen drie maanden op de website de rekentool van het bedrijf invulden, bleek dat overstappen voor 20 % van hen gunstig uitpakt. Vertaald naar landelijk niveau gaat het dan om vele honderdduizenden huishoudens.

Representatief
Volgens hypotheekexpert Matthijs Mons van Yellowtail zijn de cijfers die ikbenfrits.nl berekent redelijk representatief voor de groep huizenbezitters die tien tot vijf jaar geleden hypotheken sloten met stevige rentevaste periodes. Hij denkt wel dat de cijfers in de praktijk waarschijnlijk wel iets lager uitvallen, doordat sommige klanten toch niet zo’n gunstige hypotheek kunnen krijgen als op basis van de internettool leek. “Maar zelfs als het iets lager is, laten honderdduizenden huizenbezitters geld liggen door bij hun oude bank te blijven. Het aantal overstappers nam afgelopen kwartaal weliswaar met 33 procent toe, maar ligt nog steeds rond de 50 duizend per jaar.”

Reageer op dit artikel