nieuws

‘Duizenden banen op de tocht bij Rabobank’

Financiële planning

‘Duizenden banen op de tocht bij Rabobank’

Rabobank bereidt zich mogelijk voor op een massa-ontslag. Het is nog niet duidelijk hoeveel banen er precies op de tocht staan, maar naar verwachting zullen er de komende 4 jaar minstens 8000 banen op zowel het hoofdkantoor als bij lokale banken verdwijnen, meldt het FD.

De extra kosten die gepaard gaan met het coöperatiemodel worden steeds belastender voor de bank. Het FD baseert zich op diverse bronnen binnen en buiten de Rabobank. Bovendien heeft de krant ook een strategiedocument in handen dat door bestuursvoorzitter Wiebe Draijer wordt gebruikt om de banken klaar te stomen voor de ingrijpende veranderingen.

Te laag rendement
De coöperatieve bank kampt met diverse problemen. Zo blijft het rendement ver achter bij de concurrenten. Er moet minstens € 1 mld extra aan jaarwinst binnenkomen wil de Rabobank op hetzelfde niveau komen als ING en ABN Amro. Daarnaast is het voor Rabobank erg lastig nieuw kapitaal aan te trekken vanwege het coöperatiemodel. Uiterlijk in 2020 moeten zo’n € 100 mld tot € 150 mld aan leningen van de balans, zelfs wanneer de nieuwe kapitaaleisen eind dit jaar meevallen.

Nieuwe kernactiviteiten
Draijer wil nu dat Rabobank zich opnieuw uitvindt en gaat focussen op een aantal kernactiviteiten, zoals het binnenlandse bankbedrijf en de voedings- en agrisector wereldwijd. Vastgoed wordt niet langer genoemd als kernactiviteit van de bank. Al langere tijd zit Rabobank in zijn maag met de toegenomen concurrentie van onder andere verzekeraars op de woningmarkt. Daarnaast zijn de kapitaaleisen sinds de economische crisis voor banken flink aangescherpt. Per 2019 moet er bovendien meer kapitaal worden aangehouden voor hypotheken en mkb-leningen. Juist deze leningen zijn de belangrijkste producten van de Rabobank.

Volgens het FD zit er voor Draijer niks anders op dan de balans te laten krimpen omdat er dan minder kapitaal hoeft te worden aangehouden. Een kleinere balans betekent ook minder winst waardoor de bank nu gaat snijden in de vaste kosten. Ook wil Rabobank meer investeren in technologie zodat klanten hun kredietaanvraag digitaal kunnen invullen. De tijd zal leren of Rabobank met deze maatregelen een inhaalslag op de concurrenten kan maken.

Reageer op dit artikel