nieuws

Alle 4.000 FFP-leden mogen internationale CFP-titel bijschrijven

Financiële planning

Alle 4.000 FFP-leden mogen internationale CFP-titel bijschrijven

Alle gecertificeerd financieel planners die het FFP-keurmerk voeren, mogen vanaf vandaag de internationaal erkende CFP-titel gaan dragen. Dat werd vandaag bekend gemaakt op het jaarlijkse FFP-congres in Nieuwegein en is het gevolg van een fusie tussen de Stichting Certificering FFP en de Stichting Financial Planning Standards Board Nederland (FPSB NL).

De fusie wordt formeel op 1 januari 2016 en heeft als doel om de positie van de beroepsgroep Gecertificeerd Financieel Planner te verstevigen. De FFP-titel en de internationaal erkende CFP-titel zullen samen in hetzelfde register worden opgenomen.

Bij het wereldwijde internationale netwerk van de Financial Planning Standards Board, zijn in totaal 160.000 planners aangesloten. De afvaardiging in Nederland was relatief klein en telde slechts een paar honderd CFP-ers.

In één klap
Dat worden er in één klap dus 4.000. FFP-voorzitter Marc van Poeteren is er blij mee. “We tillen ons nationale keurmerk naar een internationaal niveau. We zetten een nieuwe stap om de markt van bovenwettelijk financieel advies meer te reguleren en te harmoniseren en dat is goed voor de consument en het beroep. Ook versterkt het onze lobbypositie in Brussel.”

Zegt weinig
Van Poeteren erkent dat al die titels consumenten weinig zeggen. “Maar het kan toch meer klanten opleveren omdat het de partijen die naar financeel planners verwijzen, zoals accountants, juristen en notarissen, wél wat zegt.” Hij verwacht dat zijn leden er blij mee zijn. “Het is een add-on en daarom zal het zeker gewild zijn. Je bent ook in het buitenland meteen als professional herkenbaar. En vergeet niet dat we straks veel beter invloed kunnen uitoefenen in Brussel. Als we daar aan de knoppen kunnen draaien, dan zal dat onze leden ook veel plezier kunnen doen. Kijk, ik begrijp best dat het leven van de gemiddelde adviseur hier niet meteen door verandert, maar op termijn heeft het voordelen. We kunnen bijvoorbeeld veel sneller inspelen op internationale ontwikkelingen. Want de vraagstukken waar consumenten mee worstelen zijn universeel.”

Automatisch
De FFP-leden worden dus automatisch voorzien van het CFP-keurmerk en mogen beide afkortingen op hun visitekaartje noteren. “Dat bekrachtigt de extreme kwaliteit van de FFP’, zegt Van Poeteren trots. “Het is een heel streng keurmerk, maar wij voldoen daar nu al aan.”

De bestaande CFP-leden – een selecte club veelal ook in het bezit van de mastertitel MFP – moeten wellicht even slikken nu ze in feite gelijk worden gesteld met 4.000 FFP-ers. Van Poeteren: “Ze komen nu in hetzelfde clubje. Dat zal even wennen zijn. Maar het is net als in de medische wereld, iedereen is dokter maar je hebt daarnaast specialisaties waarmee je je kunt onderscheiden. En dat geldt voor de MFP-ers onder ons ook.”

Juridisch gezien zal de Stichting FPSB NL verdwijnen en gaat de Stichting Certificering FFP door. Van Poeteren meldt dat de contributie voor FFP-leden door de fusie niet omhoog gaat. Vorig jaar kregen FFP-leden tijdens het jaarlijkse congres overigens ook al een ‘cadeautje‘.

Reageer op dit artikel