nieuws

Adviseur in de clinch met NN om portefeuillerecht

Financiële planning

Adviseur in de clinch met NN om portefeuillerecht

VRB Adviesgroep uit Utrecht is in conflict met Nationale-Nederlanden (NN) om het portefeuillerecht op een spaaragentschap. Het agentschap werd door NN beëindigd omdat de verzekeraar vanaf 2013 besloot alleen nog samen te werken met vergunninghoudende adviseurs. Volgens Cisco Barao, eigenaar van CJB Adviseurs voor Assurantieondernemers en adviseur van VRB Adviesgroep, kan het agentschap niet zo makkelijk worden opgezegd en schendt NN hiermee het portefeuillerecht van VRB.

VRB Adviesgroep had een spaaragentschap voor zijn pensioen- en gouden handdruk relaties bij Westland Utrecht Hypotheekbank. In 2013 werden alle spaar- en beleggingsactiviteiten van Westland Utrecht Bank overgedragen aan Nationale-Nederlanden Bank. De adviseur zou destijds van NN te horen hebben gekregen dat het agentschap zou worden opgezegd. VRB zou in de eerste de instantie nog hebben meegewerkt maar uiteindelijk niet tevreden zijn met het bedrag dat door NN werd geboden. “Hierna besluit NN rücksichtslos het agentschap op te zeggen waardoor VRB wordt afgesneden van de provisie inkomsten waar hij formeel recht op heeft. Jaren verder en een aantal advocatenkantoren later, werden wij ingeschakeld. In eerste instantie verloopt de communicatie abominabel, mails en post komen niet aan bij NN en vele telefoontjes blijven onbeantwoord. Uiteindelijk gaat men bij de juridische staf overstag en komt men met een voorstel dat VRB als een belediging opvat, namelijk € 7000”, aldus Barao.

Geen vergunning
Bovendien wordt er volgens Barao nooit duidelijk gemaakt waarom NN wil stoppen met het agentschap. Volgens NN klopt dit niet. De verzekeraar zou een aantal jaar geleden al duidelijk hebben gemaakt alleen nog met adviseurs te werken die een vergunning hebben. “Het beëindigen van het agentschap heeft niks te maken met de dienstverlening van de adviseur. NN heeft in 2013 laten weten alleen met vergunninghouders samen te werken. De adviseur wist dit en heeft geen actie ondernomen om bijvoorbeeld alsnog een vergunning aan te vragen”, zegt Laura van Lingen, woordvoerder bij NN. “VRB zegt niet tevreden te zijn met de afkoopvergoeding. Dat betreuren wij, NN heeft zich bij het vaststellen van de vergoeding van haar redelijke kant laten zien en de aangeboden en betaalde vergoeding is ruim geweest. Wat ons betreft is de zaak gesloten”, aldus Van Lingen.

Rechtszaak
Barao stelt echter dat NN er niet zo makkelijk mee weg komt. “Er zijn twee opties: NN kan het agentschap door laten lopen of zij kopen het af. De verzekeraar zou in het laatste geval 7 jaar provisie, de gemiddelde duur van dergelijke spaarrekeningen, moeten betalen. De aangeboden € 7000 komt niet eens in de buurt van dat bedrag”, stelt Barao. CJB en de adviseur bereiden zich inmiddels voor op een rechtszaak tegen NN.

Reageer op dit artikel