nieuws

ABN Amro verwacht forse stijging van het aantal woningverkopen

Financiële planning

ABN Amro verwacht forse stijging van het aantal woningverkopen

Het Economisch Bureau van ABN Amro verwacht dat het aantal woningverkopen in 2015 fors hoger uitkomt dan aanvankelijk gedacht. De economen verwachten dat er dit jaar 15% meer woningen worden verkochten dan in 2014. In juli werd echter nog een schatting gemaakt van een toename van 10%.

Volgens ABN Amro zijn de lage rente en de economische opleving de hoofdredenen voor de verwachte stijging. Huizen staan steeds minder vaak onder water. De sterke opleving van de woningmarkt zal aanhouden, stelt Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro. “De lage rente en de economische opleving zijn belangrijke redenen om positief te zijn over de woningmarkt. Dankzij de prijsstijging van de huizenprijzen zijn er minder woningbezitters met een potentiële restschuld. Mensen die jarenlang de verhuizing hebben uitgesteld, komen alsnog in beweging. Deze inhaalvraag versterkt het herstel op de huizenmarkt”, aldus Bokeloh.

De eerdere schatting van de woningprijzen laat de bank ongewijzigd. De onderzoekers voorspellen een stijging van 3% van de woningprijs dit jaar. De ABN Amro ziet verder een toename van de hypotheekvolume. Vanwege de hoge aflossingen daalde het hypotheekvolume negen kwartalen achtereen, verklaren de onderzoekers. In het tweede kwartaal van dit jaar volgde voor het eerst weer een lichte stijging van 0,1%. De hernieuwde stijging heeft, volgens ABN Amro, onder andere te maken met de toename van de verkoop van nieuwbouwwoningen. Het totale hypotheekvolume in Nederland zal de komende tijd verder stijgen, zo verwacht het Economisch Bureau van ABN Amro.

Reageer op dit artikel