nieuws

Wiebes: geen heffing op stijging waarde huis

Financiële planning

Wiebes: geen heffing op stijging waarde huis

Een vermogensheffing op de stijging van de waarde van het huis komt er niet. Iemand die heel veel geld in zijn verbouwing heeft gestoken, moet dan ineens belasting gaan betalen over zijn verbouwing, aldus staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) vrijdag.

Daar zit een gemiddelde huizenbezitter echt niet op te wachten en dat gaan we in Nederland ook echt niet doen, zei Wiebes. De bewindsman reageerde op aanbevelingen van het Centraal Planbureau (CPB) om de fiscale aanpak van de uiteenlopende inkomsten uit kapitaal eenvoudiger te maken.

Eerlijkere heffing
Volgens Wiebes streeft ook het kabinet naar een eerlijkere heffing, maar dat is nu nog niet mogelijk. “Voor iedereen is het heffen op basis van werkelijke rendementen toch het eerlijkste systeem. Naarmate meer getallen beschikbaar komen, komt het systeem wel dichterbij. We vrezen een heleboel administratief gedoe en belastingontwijking als we dat nu zouden gaan doen”, aldus Wiebes.

Lappendeken
Volgens het CPB is het huidige stelsel een ‘lappendeken’. Het gaat om heffingen op ondernemingswinst, rente, dividend, vermogenswinst of -aanwas en royalty’s, maar ook om het eigen huis. Een simpelere en uniformere benadering is goed voor de economie, zegt het CPB. Mensen zullen hun economisch gedrag en besluiten over hun vermogen minder laten afhangen van belastingregels.

Het lijkt het CPB ook beter om belasting op rente te baseren op het feitelijke rendement. Nu gaat de Belastingdienst uit van een fictief rendement van 4 procent. In het nieuwe belastingplan komt er weer een fictieve spaartaks, die bij kleinere vermogens gunstiger wordt en bij hogere ongunstiger. Volgens het CPB kan het fictieve rendement op individueel niveau sterk afwijken van het daadwerkelijk rendement en van de draagkracht van de spaarder. “Alleen het belasten van feitelijk rendementen biedt hiertegen soelaas.” (ANP)

Reageer op dit artikel