nieuws

Verzilveren eigen huis hoeft geen kat in de zak te zijn

Financiële planning

Verzilveren eigen huis hoeft geen kat in de zak te zijn

Actualiteitenprogramma

EenVandaag besteedde maandag aandacht aan het verkopen en terughuren van de eigen woning om zo overwaarde vrij te maken. Deze constructie stuit op bezwaren van de Vereniging Eigen Huis omdat de verkoper niet de volledige woningwaarde krijgt. Verzilvermijvast stelt dat zij wel de volledige overwaarde betalen. 

Verzilvermijvast biedt 55-plussers de mogelijkheid hun huis te verkopen en terug te huren, in samenwerking met twee Nederlandse banken. De woningeigenaar krijgt in twee stappen 100% van de woningwaarde uitgekeerd, waarbij een eventueel nog resterende hypotheekschuld op het bedrag in mindering wordt gebracht. De verkoper levert dus niet in op de verkoopprijs, stelt Verzilvermijvast.

Bij verkoop
De eerste helft van de woningwaarde wordt direct bij verkoop uitgekeerd. Vervolgens huurt de verkoper de woning terug van Verzilvermijvast. Als de huur wordt beëindigd, krijgt de vertrekkende huurder de overige 50% overgemaakt. Verzilvermijvast verkoopt dan de woning. Is het huis meer waard geworden, dan ontvangt de huurder bovendien nog de helft van de tijdens de huurperiode gerealiseerde overwaarde. Is het huis minder waard geworden, dan wordt de helft van de waardedaling in mindering gebracht op het nog te betalen bedrag. Daalt de prijs niet, dan keert Verzilvermijvast dus minimaal 100% van het oorspronkelijke verkoopbedrag uit.

Zilver Wonen Fonds
Naast Verzilvermijvast biedt ook Zilver Wonen Fonds een ‘sale & lease back’ constructie aan. Op de website van de Consumentenbond wordt nader ingegaan op zowel Verzilvermijvast als Zilver Wonen Fonds. Bij Zilver Wonen Fonds ontvangt de verkoper van het huis 80% van de waarde van de woning en moet je minimaal 65 jaar oud zijn. Daarbij kijkt Zilver Wonen Fonds ook naar het inkomen. Dit dient voldoende te zijn om de huurlasten te dragen.

Faillissement
De Consumentenbond wijst ook op het risico als bijvoorbeeld Zilvermijvast failliet zou gaan. Volgens dit initiatief is de kans daarop “verwaarloosbaar klein”. De woning wordt in een aparte BV ondergebracht, waarin ook de huurinkomsten van de woning vloeien. Bij faillissement zou dit geen gevolgen hebben voor deze BV. De Consumentenbond ziet wel een risico. “Je krijgt recht van tweede hypotheek. Dat betekent bij faillissement van Verzilvermijvast dat eerst de geldschieter van Verzilvermijvast geld krijgt. Alleen als er voldoende geld over is, krijgt de voormalig eigenaar zijn deel. Je bent dan de tweede in de rij.” Volgens initiatiefnemer Sander Franken van Verzilvermijvast is faillissement niet mogelijk. “De huizen zijn ondergebracht in een aparte BV, daar komen ook de huurinkomsten binnen. Het enige wat vanuit de BV betaald wordt, is de rente en aflossing die wij aan de bank moeten betalen. Dus faillissement is eigenlijk niet mogelijk, tenzij alle huurders opeens ophouden te betalen”, zegt Franken.

Reageer op dit artikel