nieuws

L&G: ‘Prijs steeds belangrijker bij keuze voor verzekeraar’

Financiële planning

L&G: ‘Prijs steeds belangrijker bij keuze voor verzekeraar’

De verhouding prijs/premie is het belangrijkst bij het beoordelen van de kwaliteit van verzekeraars. Dit is nog belangrijker geworden ten opzichte van 2014. Dit blijkt uit het Performance onderzoek 2015 dat Legal & General door Gfk heeft laten uitvoeren onder advieskantoren.

Bij overlijdensrisicoverzekeringen noemt maar liefst 80% (72%) van de respondenten dit een van de drie belangrijkste aspecten bij de beoordeling van de kwaliteit van dienstverlening. Eenzelfde ontwikkeling is te zien bij collectief pensioen waar 64% (41%) van de respondenten de prijs/premie als één van de drie belangrijkste criteria beschouwt. Bij vermogensadvies constateert Gfk dat de kwaliteit van het product (38%) en betrouwbaarheid, loyaliteit en integriteit (32%) op de eerste twee plaatsen komen en de kosten pas op derde plaats (28%).

Efficiency
Bij alle drie de gebieden, overlijdensrisicoverzekering, collectief pensioen en vermogensadvies is ook te zien dat adviseurs bij het beoordelen van de kwaliteit van dienstverlening in vergelijking met 2014 meer belang hechten aan de efficiency van de bedrijfsprocessen. Voor overlijdensrisico is bijvoorbeeld het snel kunnen aanbieden van een polis een belangrijk punt. Het gaat dan om aspecten als foutloosheid, een digitale polis en bereikbaarheid. “Deze trend zien wij al langer en op zich juichen wij die natuurlijk toe omdat onze processen op orde zijn. Het feit dat adviseurs hun kosten bij de klant in rekening moeten brengen, brengt met zich mee dat ze kritischer worden op het verwerkingsproces van de aanbieder. Klanten betalen nu eenmaal niet voor in-efficiency. Tegelijkertijd denk ik dat we moeten oppassen dat deze focus op kosten, prijs en premie niet doorslaan. De beoordeling van de intrinsieke kwaliteit van de financiële producten is juist een element waarmee de onafhankelijk adviseur zich kan onderscheiden”, zegt Arno Dolders, algemeen directeur van Legal & General.

Spiegelen
“Wij gebruiken deze resultaten om onszelf te spiegelen”, aldus Dolders. Enerzijds onderzoeken we welke aspecten financieel adviseurs belangrijk vinden bij hun selectie. Anderzijds vragen wij hen specifiek de dienstverlening van Legal & General op die punten te beoordelen. Op die manier krijgen we goed inzicht in onze onderscheidende aspecten.” Volgens Dolders is de hoge solvabiliteit van L&G een onderscheidende factor.  “In 2016 zal dit onderscheid alleen maar sterker worden. Wanneer wij dan in het onderzoek zien dat adviseurs de betrouwbaarheid van de aanbieder zeker laten meewegen, dan is dat voor ons een extra motief om hier aandacht aan te besteden.”

Reageer op dit artikel