nieuws

Koopwoningen opnieuw duurder dan vorig jaar

Financiële planning

Koopwoningen opnieuw duurder dan vorig jaar

Bestaande koopwoningen waren in augustus 2,5% duurder dan in augustus 2014. De prijsstijging ten opzichte van een jaar eerder verandert al maanden nauwelijks. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster.

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in augustus 2015 ongeveer even hoog als in december 2003. Vergeleken met juni 2013, toen de huizenprijzen een dieptepunt bereikten, lagen de prijzen in augustus 5,7% hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de woningprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 17% lager.

Hoewel de woningprijzen nog enorm toenemen, stijgt het aantal woningen dat verkocht wordt aanzienlijk. Het Kadaster bracht afgelopen vrijdag naar buiten dat het in augustus 15.863 verkochte woningen registreerde. Dat is bijna 29% meer dan in augustus 2014. In de eerste acht maanden van 2015 zijn er 109.534 woningen verkocht. Dat is bijna 23% meer dan een jaar eerder. Peter Boelhouwer, professor huisvesting en woningmarkt aan de TU Delft, liet donderdag tijdens am:hypotheken weten dat hij verwacht dat markt verder zal aantrekken. “Uit zeer recent onderzoek voor VEH blijkt dat het consumentenvertrouwen nog nooit zo hoog is geweest”, aldus Boelhouwer.

Reageer op dit artikel