nieuws

Kifid neemt de tijd voor woekerpolisclaims

Financiële planning

Kifid neemt de tijd voor woekerpolisclaims

Het klachteninstituut Kifid heeft de afgelopen maanden honderden woekerpolisclaims nog niet kunnen behandelen. Het Kifid wilde de uitspraak van het Europese Hof van Justitie van afgelopen april afwachten en wilde daarna de verschillende partijen de kans geven erop te reageren. Dat zegt Edgar du Perron, voorzitter van de Geschillencommissie van het Kifid, tegen amweb in reactie op een klacht waarmee claimorganisatie Odin woensdag naar buiten kwam.

Stichting Odin is boos dat het zolang duurt voordat de woekerpolisclaims worden behandeld. Volgens Du Perron zijn er inderdaad veel woekerpolisclaims die nog niet zijn afgehandeld. “Maar dat is niet zonder reden. We hebben eerst gewacht op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Vervolgens wilden we alle partijen de kans geven om te reageren op de uitspraak. Belangrijk is dat we nu eerst een aantal uitspraken doen om jurisprudentie te creëren. Verzekeraars kunnen namelijk hierna toch nog besluiten om te schikken”, aldus Du Perron.

De voorzitter van de Geschillencommissie benadrukt ook dat het niet realistisch zou zijn om alle zaken tegelijk af te handelen. “Los van het feit dat het Kifid niet de middelen heeft om zoveel zaken tegelijkertijd af te handelen, moeten wij ook rekening houden met de claimorganisaties die niet op 300 zaken tegelijk kunnen reageren”, zegt Du Perron.

Du Perron erkent dat het lang duurt, maar benadrukt het belang van een goede afhandeling van elke zaak. Stichting Odin stelt dat de vertraging wordt veroorzaakt door de verzekeraars. “Verzekeraars die met Kifiddossiers worden geconfronteerd, beantwoorden deze vaak met juridisch geweld, waardoor het ‘laagdrempelige’ klachteninstituut eerder een verzwaarde rechtbank lijkt”, aldus Odin.

In deze uitspraak herkent het Kifid zich niet. “Als iemand ons overspoelt met enorme dossiers dan zijn het de consumentenorganisaties wel”, aldus Du Perron. Het Kifid verwacht eind dit jaar of begin volgend jaar de eerste uitspraken te kunnen doen.

Reageer op dit artikel