nieuws

Winstmarge banken op hypotheken daalt rigoureus

Financiële planning

Winstmarge banken op hypotheken daalt rigoureus

Banken hebben de afgelopen maanden hun winstmarge op hypotheken enorm zien dalen. De daling zou vooral veroorzaakt worden door de toegenomen concurrentie van grote institutionele beleggers op de hypotheekmarkt. Dat blijkt uit berekeningen van de Universiteit van Amsterdam, meldt het FD.

Volgens de cijfers zijn de winstmarges weer bijna op hetzelfde niveau als voor de economische crisis. Volgens hoogleraar Maarten Pieter Schinkel was de gemiddelde extra winstmarge begin dit jaar nog zo’n 0,9%, maar nu is dat slechts 0,3%. “Het is nog wat te vroeg voor ferme conclusies, maar de daling past bij het beeld dat er allerlei nieuwe toetreders zijn op de hypotheekmarkt”, aldus Schinkel. Over de exacte winstmarge kan de Universiteit van Amsterdam weinig zeggen. Daarvoor is immers inzicht nodig in de exacte kosten van de banken. “Wij berekenen de extra marge die banken maandelijks realiseren, ten opzichte van de gemiddelde normale winstmarge in de periode voor 2009”, zegt Schinkel tegen het FD.

Marktrente stijgt wel
De daling van de winstmarge is het resultaat van een stijgende marktrente en een nauwelijks veranderde hypotheekrente. Zo is de tienjaars staatsrente dit jaar gestegen van 0,3% in begin 2015 naar de huidige staatsrente van 0,8%. De hypotheekrente schommelt echter nog steeds rond de 2,5%. Het slinken van de winstmarge komt na de stevige kritiek die de banken de afgelopen jaren hebben gekregen omdat zij de lagere rentes niet hadden doorberekend naar hun klanten.

Steeds meer concurrentie
Door de toegenomen concurrentie van onder andere pensioenfondsen en verzekeraars die zich in de hypotheekmarkt hebben gestort, is er weinig ruimte voor de banken om de hypotheekrente te verhogen. De verzekeraars en pensioenfondsen zien een voordeligere investering in de hypotheken dan de staatsobligaties die nauwelijks meer renderen. Zo verwacht Munt Hypotheken dit jaar € 4 mld aan hypotheken weg te kunnen zetten. Bovendien hebben ook Achmea en Aegon aangegeven open te staan voor derde partijen. Ook buitenlandse partijen zoals Goldman Sachs en het Canadese Maple financieren momenteel hypotheken die verstrekt worden via tussenpersonen de Hypotheker en de Hypotheekshop.

Reageer op dit artikel