nieuws

Wiebe Draijer (Rabobank) baalt van ‘oneerlijke’ concurrentie op hypotheekmarkt

Financiële planning

Wiebe Draijer (Rabobank) baalt van ‘oneerlijke’ concurrentie op hypotheekmarkt

Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van Rabobank, heeft bij de presentatie van de halfjaarcijfers laten weten dat banken een moeilijkere positie hebben op de hypotheekmarkt. Draijer sprak tegen de NOS over een ‘oneerlijke’ concurrentie, omdat op de markt steeds actievere verzekeraars en pensioenfondsen minder kapitaal aan hoeven te houden.

Rabobank kreeg de afgelopen jaren forse klappen te verduren op de hypotheekmarkt. Waar het marktaandeel van de bank twee jaar geleden nog op 32% lag, was dit vorig jaar al gedaald naar 20%. De bank krabbelt intussen een klein beetje op, uit de halfjaarcijfers blijkt het aandeel 22% te zijn, maar de slag met nieuwe spelers op de markt blijkt moeizaam te gaan. “Gezien de intensieve concurrentie en toegenomen kapitaaleisen, blijft het verder reduceren van kosten en verbeteren van de opbrengsten onverminderd essentieel”, zegt Draijer.

Verzekeraars, onder meer Aegon en Achmea melden zich steeds prominenter op de hypotheekmarkt, en pensioenfondsen, onder meer via MUNT, zien steeds meer brood in de hypotheekmarkt. De nieuwe concurrenten brengen scheefheid op de markt, vindt Draijer, omdat zij niet hoeven te voldoen aan dezelfde kapitaaleisen als de banken. ‘Oneerlijk’, vindt Draijer de verschillende voorwaarden.

Winst
Overall was het eerste halfjaar van 2015 een goede periode voor de bank. In totaal werd er € 1,5 mld aan winst geboekt, met dank aan de ingetreden economische groei dit jaar. Zo werd er door particulieren meer afgelost op de hypotheek en konden de voorzieningen voor kredieten aan klanten die financiële problemen hadden flink verlaagd worden. De vraag naar kredieten bij bedrijven blijft vooralsnog wel achter bij de groei.

Reageer op dit artikel