nieuws

Nieuwkomers hypotheekmarkt rukken op

Financiële planning

Nieuwkomers hypotheekmarkt rukken op

De Nederlandse grootbanken moeten steeds meer ruimte maken voor nieuwe spelers die hypotheekmarkt betreden. Zo zag de Rabobank zijn marktaandeel in een paar jaar tijd dalen van 32% naar 22% en zal nieuwkomer Munt Hypotheken naar verwachting dit jaar 6% pakken van de hypotheekproductie. Dat meldt het FD.

Hypotheekverstrekkers als Elan, Munt en het Canadese Maple winnen steeds meer terrein op de hypotheekmarkt. Ook de fondsen van Aegon en Achmea blijken succesvol te zijn. “Beleggers zien, ook in het buitenland, steeds duidelijker dat de Nederlandse woningmarkt interessant is om in te beleggen”, zegt Jeroen van Hessen, algemeen directeur van hypotheekverstrekker Munt tegen het FD.

De hypotheekportefeuilles van de banken nemen ook af omdat zij worstelen met de verhoogde kapitaaleisen. ING en de ABN Amro proberen hun portefeuille stabiel te houden, maar bij de Rabobank is het marktaandeel in een paar jaar tijd afgenomen met 10 procentpunt. “Banken hebben het lastig. Ze worstelen met de komst van nieuwe toetreders. Pensioenfondsen en verzekeraars hebben niet te maken met de kapitaaleisen en regelgeving waar banken wel aan moeten voldoen”, vertelt Michiel Elich, partner bij adviesbureau IG&H aan het FD.

Volgens Elich zullen banken er daarom niet langer aan te pas komen bij hypotheken met een langere looptijd dan 10 jaar. Daarnaast moeten banken mogelijk per euro verstrekte hypotheek niet 14 cent, maar 25 cent apart leggen aan kapitaal. Volgens Elich durven de banken dit echter nog niet door te berekenen naar de klant omdat zij hun concurrentiepositie willen beschermen. “De banken moeten op alle fronten aan de bak”, aldus Elich.

Reageer op dit artikel