nieuws

Hypotheekbond komt met tool voor boeteberekening

Financiële planning

Hypotheekbond komt met tool voor boeteberekening

De Nationale Hypotheekbond heeft een boeteberekeningtool gemaakt. Aanbieders berekenen de boete vaak niet correct, en dankzij de tool kan de adviseur de aanbieder controleren en de klant zo goed mogelijk voorlichten. Volgens Jeroen Oversteegen, directeur van de Hypotheekbond, kunnen klanten ook veel geld besparen door eerst over te stappen op een lineaire hypotheek en pas dan de stap naar een lagere rente te maken.

Vanwaar jullie nieuwe boetetool?
Oversteegen: “Al jaren zijn er grote vraagtekens vanuit de markt over de verschillende manieren van boeteberekeningen en fouten die hier in gemaakt worden. Radar besteedde in een uitzending aandacht aan de manier waarop ABN Amro de boete berekent. (http://amweb.nl/branche-724322/abn-amro-berekent-te-veel-boeterente) Dit was voor ons de reden om een openbare boeteberekening te maken zodat consumenten, adviseurs, maar ook banken de volgens ons meest eerlijke manier van berekenen hanteren.”

Door hoeveel adviseurs wordt de tool gebruikt?
“Op dit moment hebben we deze pagina nog niet actief verspreid in verband met de vele vakanties. De verwachting is dat wij onze relaties over twee weken hierover zullen informeren. De meeste gebruikers zijn dan weer terug van vakantie en actief aan het adviseren.”

Merk je dat adviseurs liever oversluiten dan dat ze rentemiddeling proberen? Is dat erg?
“Wij merken dat veel adviseurs eerst kijken naar oversluiten, dit omdat helaas nog niet iedere geldverstrekker aan rentemiddeling doet. De verwachting is wel dat alle geldverstrekkers rentemiddeling gaan aanbieden. Dit omdat minister Dijsselbloem dat wil en ook omdat het voordeel groter kan zijn bij oversluiten naar een andere geldverstrekker. We merken dat de interesse vanuit consumenten en adviseurs toeneemt om rentemiddeling aan te vragen, en dat steeds meer adviseurs de rentemiddelingselectie gebruiken binnen onze software.
Naar ons idee is het niet erg als adviseurs willen oversluiten. Het is wel erg als ze voor het oversluiten niet eerst goed bekijken welke mogelijkheden de huidige geldverstrekker kan aanbieden. Dit zou namelijk voor de consument al snel enorme extra voordelen kunnen opleveren. Consumenten betalen dan geen notaris- en taxatiekosten.”

Wat kunnen ze voor die diensten ongeveer in rekening brengen?
“Voor een hypotheekoversluiting naar een andere geldverstrekker bedragen de oversluitkosten ongeveer € 2500 en voor rentemiddeling zijn de kosten ongeveer € 750 . Dat laatste kan wel afhangen van de administratiekosten die de geldverstrekkers voor rentemiddeling berekenen. Overigens is het wel zo dat bij oversluiten de kans op een grotere besparing wel groter is dan bij rentemiddeling.”

Kan je met de tool ook zien wat je bespaart als je eerst oversluit naar een lineaire hypotheek en daarna pas over de rente begint?
“Dit is mogelijk, maar dan heeft de adviseur software nodig van de NHB. De boetemodule laat wel het verschil zien tussen een aflosvrij leningdeel of een lineair leningdeel.”

Is dat ‘trucje’ bekend? Moeten aanbieders daar aan meewerken?
“Dit ‘trucje’ is niet algemeen bekend bij de adviseurs. Aanbieders zouden er in theorie aan mee moeten werken aangezien je intern de omzetting mag doen naar een andere aflosvorm, bijvoorbeeld lineair.”

Op welke manier gaan jullie de tool uitbreiden?
“Wij zullen deze boeteberekeningtool gaan uitbreiden met voorbeeldbrieven en binnen de software met een selectiefunctie voor het collectief opvragen van boetes. De functionaliteit voor het collectief opvragen van voorstellen van rentemiddeling met pakkende voorbeeldbrieven zitten reeds in onze software verwerkt.”

Reageer op dit artikel