nieuws

Consumentenbond wil beter rekensysteem voor rentemiddeling

Financiële planning

Consumentenbond wil beter rekensysteem voor rentemiddeling

Consumenten met spaargeld die willen profiteren van de lage hypotheekrente, kunnen bij het oversluiten beter niet kiezen voor rentemiddeling. Vrijwel alle banken hanteren een ongunstige rekenmethode, waardoor het voordeel lager is dan verwacht. Dat zegt de Consumentenbond die pleit voor een beter rekensysteem.

Berekeningen van de Consumentenbond voor de Geldgids van september laten zien dat vrijwel alle banken een ongunstige rekenmethode hanteren, waardoor het voordeel van rentemiddeling lager is dan verwacht. Volgens dit onderzoek is alleen bij Obvion rentemiddeling vaak gunstig, ook bij de spaarhypotheek.

Boetevrij deel
ING, SNS Bank (SNS, Regio Bank) en Achmea (Centraal Beheer, Woonfonds) berekenen bij het oversluiten van de hypotheek een boeterente en smeren die uit over de nieuw gekozen looptijd. Een belangrijke reden voor de ongunstige uitkomst is volgens de Consumentenbond dat deze banken geen rekening houden met het boetevrije deel van de hypotheek. Die is normaal 10% tot 20% van de hypotheeksom.

Reinier Steffens, woordvoerder van ING, laat weten dat die bevinding van de Consumentenbond klopt. “Het boetevrije deel van de hypotheek is bedoeld voor klanten die ineens een bedrag willen aflossen. Bij rentemidddeling gebeurt dat juist niet. En dus geniet je dan als klant ook niet dat voordeel. Dat is niet oneerlijk: de klant die wel betaalt is het geld kwijt, terwijl de klant die voor rentemiddeling kiest geen spaargeld hoeft in te brengen.”

Steffens is niet blij met de teneur van het bericht van de Consumentenbond. “Het is heel helder hoe ING omgaat met rentemiddeling. De Consumentenbond doet net alsof banken dat niet netjes doen. Kijk, dat de Consumentenbond het liefst ziet dat rentemiddeling nog voordeliger wordt, dat begrijp ik, maar niks is gratis. De bank maakt ook kosten als een klant vroegtijdig oversluit.”

Rekensysteem
De Consumentenbond wil een beter rekensysteem. “Nu bestaat de kans dat niet de klanten maar de banken profiteren van rentemiddeling want als de hypotheekrente onverhoopt niet flink stijgt, lijden de klanten zelfs verlies”, aldus de bond die particulieren met spaargeld adviseert om te kiezen voor vervroegd oversluiten naar een lagere rente door boeterente te betalen of extra af te lossen op de hypotheek. Voor klanten zonder spaargeld is rentemiddeling de enige optie om de rentelasten te verlagen.

Reageer op dit artikel