nieuws

Conservatrix ruziet met DNB over jaarrekening

Financiële planning

Conservatrix ruziet met DNB over jaarrekening

Conservatrix heeft een hoog oplopend conflict met toezichthouder DNB. Het FD bericht over de ruzie, die gaat over de jaarrekening over 2014, die de in problemen verkerende kleine levensverzekeraar nog altijd niet heeft uitgekeerd.

De verzekeraar uit Baarn heeft een tuchtklacht ingediend tegen een actuaris van PwC, die een second opinion uitvoerde en DNB grotendeels in het gelijk stelde. Volgens Conservatrix valt de accountant een gebrek aan integriteit, kundigheid en zorg te verwijten. Conservatrix heeft nog altijd geen jaarrekening ingediend omdat de accountant onder druk van DNB overspannen is geraakt, zegt Pieter Lakeman, die de verzekeraar bijstaat.

Hypotheekportefeuille
Conservatrix is al langer in de problemen, vanwege de lage solvabiliteit van het bedrijf. Eerst sneed het flink in de eigen organisatie en eind vorig jaar viel uiteindelijk het besluit om helemaal geen nieuwe polissen meer te sluiten. Het is de kiem van de ruzie met de toezichthouder. DNB vindt dat de verzekeraar te optimistisch is over de hypotheekportefeuille van € 220 mln. Conservatrix boekte die voor een hoger bedrag in met als argument dat de rente sindsdien is gedaald. De toezichthouder vindt dat verzekeraars deze overwaarde te ruim rekenen, Delta Lloyd en Aegon moesten dit eerder ook al corrigeren. De op aandringen van DNB ingehuurde actuaris, tegen wie nu een tuchtklacht loopt, becijferde dat Conservatrix de hypotheekportefeuille € 40 mln te hoog inschatte. Ook de inschatting van de toekomstige bedrijfskosten werden te laag ingeschat en het meningsverschil draait nu uit op een bedrag van € 53 mln.

De verzekeraar vindt dat de actuaris onvoldoende rekening heeft gehouden met het feit dat Conservatrix een portefeuille met zeer veilige hypotheken met NHG heeft. De bedrijfskosten zijn volgens Lakeman in de toekomst juist wel laag, omdat er niets meer verkocht wordt. Tot slot verwijt de verzekeraar de actuaris dat hij kort na deze opdracht rapporten is gaan schrijven over Conservatrix-dochters in opdracht van DNB.

Reageer op dit artikel