nieuws

Concurrentie op hypotheekmarkt drijft Rabobank tot wanhoop

Financiële planning

Concurrentie op hypotheekmarkt drijft Rabobank tot wanhoop

De komst van pensioenfondsen en verzekeraars op de hypotheekmarkt baart de Rabobank grote zorgen. Bert Bruggink, financiële baas van Rabobank, zegt maandag tegen het Algemeen Dagblad er klaar mee te zijn. “Als het zo doorgaat overwegen we helemaal te stoppen met het verstrekken van hypotheken. Dan gaan we alleen nog bemiddelen voor de koper en moeten ze de hypotheek maar afsluiten bij een verzekeraar of pensioenfonds. Wij strijken dan een vergoeding op voor bemiddeling”, aldus Bruggink.

Het is niet de eerste keer dat Rabobank uithaalt naar de nieuwe concurrenten op de hypotheekmarkt. Wiebe Draijer, CEO van Rabobank, liet onlangs weten te balen van de ‘oneerlijke’ concurrentie met verzekeraars en pensioenfondsen. Het Verbond liet toen ook al weten het niet eens te zijn met het standpunt van Rabobank. Verzekeraars hebben, volgens de brancheorganisatie, bij NHG-hypotheken en hypotheken met een LTV boven de 80% juist hogere kapitaaleisen dan banken. Bij een waarde van het huis die de hypotheeksom ver overstijgt zijn verzekeraars wél in het voordeel.

MUNT Hypotheken liet op zijn beurt vrijdag weten wegens succes geen hypotheken meer boven 90% marktwaarde te verstrekken. De hypotheekverstrekker verwacht dit jaar wel weer tophypotheken te kunnen aanbieden, maar laat nu weten dat deze variant uitverkocht is.
MUNT Hypotheken steekt niet onder stoelen of banken dat de kapitaaleisen voor het bedrijf lager liggen dan die van banken. “Het toezicht op beleggingsfondsen is nu eenmaal anders. Beleggers zijn meer monoliners, terwijl banken meer activiteiten hebben”, zei Jeroen Looman, partner bij MUNT Hypotheken, eerder tegen am:web.

Reageer op dit artikel