nieuws

Peter Verhaar: ‘Groei start-ups zal de AFM worst wezen’

Financiële planning

Peter Verhaar: ‘Groei start-ups zal de AFM worst wezen’

Peter Verhaar (62), bekend van Alex en Bright Pensioen, mag van de AFM niet meer dan zes mensen in dienst hebben voor de nieuwe kredietonderneming Monefy waar hij CEO is. ‘Ik ben er boos over, heel boos’, aldus het commentaar van Verhaar op Twitter.

Monefy wil vermogende particulieren koppelen aan particulieren en ondernemers die geld nodig hebben en zo in een markt springen die de grootbanken laten liggen. Het bedrijf is gestart door twee jonge mensen, Martin van Oyen (een alumnus van Columbia University) en informaticus en econometrist Rens Wajon. Verhaar noemt hen ‘two bright young men’. Verhaar: “Zij hadden wel door dat ze weinig ervaring hadden in de financiële wereld dus ze waren zo slim om er ervaren mannen bij te halen.”

Zwaargewichten
En dus kwamen bankier Peter Verhaar en nog twee ervaren financieel bestuurders aan boord. Volgens Quotenet is een van hen Kees Droppert (tot voor kort bij Credit Agricole verantwoordelijk voor consumer finance). Toch zijn die zwaargewichten niet voldoende voor de AFM. De twee onervaren oprichters kregen weliswaar een vergunning, maar mogen maximaal zes werknemers in dienst hebben, inclusief uitzendkrachten en inclusief het vijfkoppige bestuur. De AFM wil met deze beleidsregel het consumentenbelang beschermen.

Extra personeel is pas toegestaan wanneer ook de twee oprichters een jaar ervaring hebben opgedaan. Verhaar: “Je moet blijkbaar allemaal minimaal één jaar leiding hebben gegeven. Hoe jonge disruptors dit moeten doen is mij een raadsel. Hoe deze start-up moet groeien? Geen idee, het zal de toezichthouder een worst zijn.”

Reageer op dit artikel