nieuws

Ook DNB concludeert: meer vraag naar hypotheken

Financiële planning

Ook DNB concludeert: meer vraag naar hypotheken

De vraag naar woninghypotheken zit behoorlijk in de lift. Die conclusie wordt nu ook getrokken door De Nederlandsche Bank, dat bij de banken ziet dat er sinds het begin van 2014 een stijgende vraag naar hypotheekkrediet is.

In het afgelopen kwartaal, het tweede van 2015, rapporteerden zelfs alle banken een stijging in de kredietvraag. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal meldde ongeveer de helft van de banken een oplopende vraag. “Als relevante factoren voor de toename van de hypotheekvraag worden het betere vooruitzicht op de woningmarkt, het gegroeide consumentenvertrouwen en de lage rentetarieven genoemd”, schrijft DNB. Voor het komende kwartaal verwachten banken die 77% van het marktaandeel in handen hebben een verdere opleving, de overige banken (met 23% marktaandeel) zijn minder positief.

Kredietaanvraag mkb
DNB rapporteerde ook gematigd positieve cijfers uit de hoek van de mkb’ers. De afname van kredietaanvraag door die groep is in het afgelopen kwartaal gestopt. Het is voor het eerst sinds 2009 dat er een gelijkblijvende in plaats van dalende vraag wordt gerapporteerd. Het komende kwartaal verwacht meer dan de helft van de markt zelfs een stijging. Bij de kredietaanvraag van grote ondernemingen zag 59% van de markt afgelopen kwartaal een stijgende vraag. Die oplopende ontwikkeling loopt gelijk met de hypotheekmarkt.

Reageer op dit artikel