nieuws

INTERVIEW. Peter Ruys: ‘4% van starters heeft aanvraag gedaan met Hypotheek24’

Financiële planning

INTERVIEW. Peter Ruys: ‘4% van starters heeft aanvraag gedaan met Hypotheek24’

Hypotheek24 heeft in de eerste maand sinds de oprichting ruim 4% van de starters tot een hypotheekaanvraag weten te verleiden. Het aantal gaat ver boven de verwachtingen van Peter Ruys, oprichter van het execution-onlykanaal. Tijd voor amweb om Ruys een aantal vragen te stellen over zijn succes. “Het is verrassend dat er zoveel mensen direct al in de eerste maand besloten om gebruik te maken van het execution-onlykanaal. Dat hadden wij echt niet verwacht”, aldus Ruys.

Hoeveel aanvragen heeft Hypotheek24 de eerste maand binnengekregen?
“We hebben de eerste maand ruim 300 hypotheekaanvragen binnengekregen. Dat is ver boven onze verwachtingen van ongeveer 100 à 150 aanvragen. We zijn na tweeënhalf jaar voorbereiding iets compleet nieuws gestart. Dan is het altijd spannend om te kijken of het aanslaat. Het is verrassend dat zoveel mensen direct vanaf de start via onze site binnen een paar weken tijd hun hypotheek hebben aangevraagd. We doen immers geen online advies, we werken alleen op basis van execution-only. Daarom vragen wij maar €650 voor het afsluiten van een hypotheek. De lage prijs zorgt wel voor extra verantwoordelijkheid want je moet mensen bewijzen dat je voor die prijs ook echt wat kunt bieden.”

Kunnen jullie de grote hoeveelheid hypotheekaanvragen wel aan?
“We kunnen het zeker aan, maar we zijn wel een beetje overrompeld door het succes. We hebben daarom even op de rem getrapt en de marketingcampagne voortijdig gepauzeerd om alle klanten goed te kunnen helpen. De wachttijd op een offerte is nu alleen iets langer. Voorheen had je binnen één dag nieuws van ons, maar door drukte duurt het nu soms drie dagen. Het liefst willen wij mensen binnen één dag antwoorden gezien de veranderende rentes. Daarom hebben we nu vijf extra hypotheekacceptanten aangenomen en zijn wij nog op zoek naar enthousiaste collega’s. Wij zijn al meer dan twee jaar bezig met de ontwikkeling van Hypotheek24. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat wij Hypotheek24 tot een succes kunnen brengen.”

Is de Nederlandse consument wel klaar voor een site als Hypotheek24?
“Veel partijen zoals MoneYou of Bank of Scotland hebben in het verleden geprobeerd om online hypotheken te verkopen. Zonder al te veel succes. Wij hebben laten zien dat mensen daar nu wel klaar voor zijn. Als je hen maar helpt en in staat stelt om het zelf online te doen. Mensen moeten nog wel wennen aan het feit dat wij geen advies geven. Wij kunnen hen dan ook niet op dezelfde manier begeleiden als een adviseur die er € 3000 voor vraagt. Ik adviseer mensen die extra begeleiding willen om een gesprek aan te gaan met een adviseur. De kosten van het gesprek in combinatie met de kosten van Hypotheek24 blijven aanzienlijk lager dan € 3000. Voor bepaalde klanten is een gedegen hypotheekadvies heel belangrijk, maar voor veel starters valt er niet zo veel meer te kiezen en is een adviesgesprek niet per se nodig. Voor ons is het de komende tijd belangrijk om mensen goed uit te leggen dat zij in sommige situaties makkelijk zelf een hypotheek kunnen aanvragen.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor het digitale hypotheekproces? Ben je niet bang voor een wildgroei aan concurrenten die een soortgelijke dienst aanbieden?
“Ik zie eerlijk gezegd nog niet veel concurrentie. Bij de meeste execution-onlykanalen worden mensen aan hun lot overgelaten en niet echt geholpen. Voor die groep willen wij een oplossing bieden. We zijn geen adviseurs, maar we willen mensen die kiezen voor het execution-onlykanaal ook echt de juiste service bieden. Zo werken we aan een systeem waarmee scenario’s exact kunnen worden uitgetekend, zoals bijvoorbeeld de gevolgen van een scheiding of werkeloosheid. Een computer kan in een paar seconden duizenden verschillende scenario’s doorrekenen en kan dat veel beter dan een mens. Over een paar jaar zullen er zeker veel meer concurrenten zijn en daarom willen wij er nu alles aan doen om onze positie in de markt te pakken. Hypotheekverstrekkers willen steeds meer rechtstreeks werken en zullen daarbij ook steeds vaker kiezen voor het execution-onlykanaal. De adviseur moet echt duidelijk gaan maken wat zijn meerwaarde is. De adviseur van de toekomst is in mijn ogen meer een financiële huisarts die met je meekijkt bij belangrijke life events. Hij zal zich dus steeds meer richten op advisering en minder op bemiddeling. Daar ligt zijn toegevoegde waarde. We zien nu al dat veel adviseurs ons benaderen met de vraag of zij hun klanten voor de afhandeling naar ons kunnen doorverwijzen. Wij willen in ieder geval het execution-onlykanaal zo toegankelijk mogelijk maken.”

Nog niet alle hypotheekverstrekkers werken samen met Hypotheek24. Waarom is dat?
“Het heeft een enorme impact op hypotheekverstrekkers om te kiezen voor het execution-onlykanaal, want het heeft gevolgen voor de hele hypotheekketen en je moet je processen anders inrichten. Dus de banken gaan niet over een nacht ijs. Wij hebben laten zien dat de klant er nu klaar voor is en bereid is om zelf online te sluiten. Iedereen weet dat de hypotheekmarkt deze kant op beweegt, het is daarbij niet de vraag óf maar wanneer het gebeurt en hoe snel dat zal gaan. De afgelopen weken zijn bijna alle geldverstrekkers bij ons op de koffie geweest. Momenteel zijn er zeven hypotheekverstrekkers die bij ons zijn aangesloten, maar dat zullen er zeker meer worden.”

Jullie bieden op jullie website een geld-terug-garantie aan wanneer er niet succesvol een hypotheek is afgesloten. Mag dit wel aangezien de AFM tegen ‘no cure, no pay’ is?
“Ik zal het neerleggen bij de AFM. Mocht de AFM tegen onze geld-terug-garantie zijn dan stoppen we er uiteraard direct mee.”

Peter Ruys is 17 september een van de sprekers op het event am:hypotheken over hoe hypotheekaanbieders online te werk gaan. Klik hier voor meer informatie over het event.

 

Reageer op dit artikel