nieuws

‘Huizenkopers betalen bijna altijd minder dan huurders’

Financiële planning

‘Huizenkopers betalen bijna altijd minder dan huurders’

In bijna heel Nederland hebben huizenkopers lagere lasten dan mensen die nu een huis huurden. Uit onderzoek dat de Volkskrant deed kwam zelfs naar voren dat in sommige delen van het land huurders soms zelfs twee keer zoveel kwijt.

De Volkskrant onderzocht de prijs per vierkante meter 80.000 net verkochte huur- en koopwoningen. Door de lage rente en strenge leenregels is een koopwoning vaak zelfs goedkoper dan een sociale huurwoning, alleen in Amsterdam en Utrecht is dat niet het geval. Voor huurhuizen in de vrije sector zijn de verschillen nog groter. In de Randstad en Groningen zijn de maandelijkse lasten voor die huurwoningen soms twee keer zo hoog als die van een vergelijkbare koopwoning.

De Volkskrant neemt het voorbeeld van een appartement van zestig vierkante meter in Amersfoort. Bij koop, voor ongeveer € 130.000, zou dat zo’n € 432 per maand kosten. Vergelijkbare sociale huurwoningen zijn vaak al € 200 duurder. “De uitkomsten verrassen mij niet”, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer in de krant. “De laatste jaren zijn directe woonuitgaven van kopers behoorlijk afgenomen.” Ronald Paping, directeur van huurdersvereniging Woonbond, noemt de cijfers ‘cynisch’. Hij spreekt van ‘een omgekeerd Robin Hood-effect waarbij arme huurders veel meer betalen voor wonen dan kopers en soms zelfs rijke huurders’.

Reageer op dit artikel