nieuws

Grote toestroom hypotheekaanvragen in tweede kwartaal

Financiële planning

Grote toestroom hypotheekaanvragen in tweede kwartaal

Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van dit jaar explosief gestegen ten opzichte van vorig jaar. Met ongeveer 97.000 unieke hypotheekaanvragen werd er getekend voor een stijging van liefst 80%, maakt HDN bekend.

De groei is nog groter als hij wordt afgezet tegen het tweede kwartaal van 2013 (163%). HDN rekent de explosieve groei toe aan de combinatie van een aantrekkende woningmarkt, het aanscherpen van de leennormen per 1 juli 2015 en de eerste rentestijgingen na een periode van rentedalingen. Dit laatste twee factoren zorgen ervoor dat huizenkopers hun hypotheekaanvraag versneld doen. Op basis van de nieuwe cijfers heeft HDN zijn verwachtingen voor dit jaar bijgesteld van 240.000 naar 300.000 unieke hypotheekaanvragen via HDN. “Wij houden hierbij rekening met de seizoensinvloeden en de aangescherpte leennormen voor consumenten. Die zullen in de komende twee maanden naar verwachting een negatief effect op het aantal hypotheekaanvragen hebben”, licht Dorine van Basten, directeur HDN, toe.

Reageer op dit artikel