nieuws

DNB: Hypotheekrente daalt sneller dan spaarrente

Financiële planning

DNB: Hypotheekrente daalt sneller dan spaarrente

De hypotheekrentes dalen een stuk sneller dan de spaarrentes. Zo is de hypotheekrente in de afgelopen twaalf maanden met 60 basispunten gedaald. De spaarrente daalde daarentegen met 30 basispunten. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank.

De rappe daling was vooral in mei dit jaar goed te merken. Toen daalde de spaarrente met 2 basispunten en de hypotheekrente met 11 basispunten in vergelijking met april. De omvang van de hypotheken van Nederlandse huishoudens bij banken bedroeg in mei bijna € 520 mld. Op deze uitstaande hypotheken betalen huishoudens een gemiddelde rente van 4,16%. “Ook deze rente op uitstaande hypotheken is afgenomen (de afgelopen twaalf maanden met 23 basispunten), maar veel minder dan de rente op eenvoudig opneembaar spaargeld. Dit komt doordat huishoudens hun rente vaak voor langere tijd vast zetten”, schrijft DNB.

De rentes voor zowel eenvoudige opneembaar spaargeld en vaststaand spaargeld zijn ook verder afgenomen. In mei hadden de Nederlandse huishoudens bijna € 300 mld aan eenvoudig opneembaar spaargeld tegen een gemiddelde spaarrente van 1,04%. Gemiddeld hebben consumenten ruim € 50 mld aan vaststaand spaargeld met een gemiddeld rente van 1,88%. Hierbij hebben, volgens DNB, onder meer de afgenomen vraag van banken naar financiering, het nog steeds grote aanbod van spaargeld en de relatief lage kosten van andere vormen van financiering op de geldmarkt een rol gespeeld.

Reageer op dit artikel