nieuws

Animo voor terugkeer aflossingsvrije hypotheek

Financiële planning

Animo voor terugkeer aflossingsvrije hypotheek

Bijna de helft van de Nederlandse huizenbezitters zou nog een aflossingsvrije hypotheek afsluiten als dit nog steeds zou kunnen, ook al is er geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk. Munt liet onderzoek uitrichten onder 1.080 hypotheekbezitters en ontdekte ook dat bijna 40% vindt dat de bank het meeste verstand van hypotheken heeft.

Van de ruim duizend ondervraagden zou bijna 50% nog altijd een aflossingsvrije hypotheek af willen sluiten, ondanks het uitblijven van de hypotheekrenteaftrek. Menno Luiten van Munt: “Veel mensen realiseren zich niet dat ze niet aflossen, en dat de hypotheekschuld na de looptijd nog helemaal open staat. Dat brengt risico’s met zich mee. Uiteindelijk is de afschaffing bedoeld om de consument te beschermen.” Vooral ouderen zijn geïnteresseerd in de aflossingsvrije variant. Luiten: “Klaarblijkelijk zijn zij zich niet bewust van de risico’s. Daarnaast is de kans groot dat een groot deel van hen een dergelijke hypotheek heeft.”

Bank
In het onderzoek geeft ook bijna vier op de tien mensen aan voor een hypotheek het liefst naar de bank te gaan, omdat die er volgens hen het meeste verstand van heeft. “Gek genoeg realiseren mensen zich niet dat een bank niet onafhankelijk is”, zegt Luiten. “Je zou je zelfs kunnen afvragen of een partij die alleen het eigen product kan adviseren, wel ‘onafhankelijk hypotheekadvies’ moet kunnen geven. Ze kunnen niet anders dan  hun eigen producten verkopen.”

Zorgen
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat bijna 30% van de hypotheekbezitters zich zorgen maakt over het betalen van de hypotheeklasten. Vooral jongeren (36%) hebben die zorgen, omdat de lasten een zwaardere wissel trekken op hun relatief lagere salarissen. Luiten: “Op latere leeftijd is er vaak wat meer ruimte, en neemt de hypotheek een minder groot deel van de maandlasten in.”

Reageer op dit artikel