nieuws

‘Overlijdensrisicoverzekering Op Maat’ moet ex-kankerpatiënten sneller helpen

Financiële planning

‘Overlijdensrisicoverzekering Op Maat’ moet ex-kankerpatiënten sneller helpen

Het traject ‘Overlijdensrisicoverzekering Op maat‘, een initiatief van Independer en Patiëntenbeweging Levenmetkanker, moet ervoor zorgen dat ex-kankerpatiënten binnen een redelijke termijn een overlijdensrisicoverzekering met een concurrerende premie kunnen sluiten. In mei stelde het tv-programma Kassa ook al de verzekerbaarheid van ex-kankerpatiënten aan de kaak. De praktijk wijst uit dat mensen die kanker hebben gehad nauwelijks op een goede manier een ORV kunnen sluiten. Verzekeraars berekenen na de aanvraag een opslag, gebaseerd op de medische gegevens. Hoe hoog die opslag wordt, is onvoorspelbaar en de berekening is niet transparant, stellen beide partijen.

De betreffende opslagen variëren van een paar honderd euro tot enkele tienduizenden euro’s, over de hele looptijd van de verzekering. “Gek genoeg kun je geen peil trekken op de premies die verzekeraars uiteindelijk afgeven”, zegt Daniël de Wild van Independer. “Een verzekeraar met lage standaardpremies berekent soms een enorme opslag bij de ene ex-kankerpatiënt. Maar iemand anders die kanker heeft gehad krijgt – bij diezelfde verzekeraar – juist weer een lage opslag. Het valt niet te voorspellen welke premie de verzekeraar gaat berekenen. Op die manier wordt vooraf vergelijken vrijwel onmogelijk. Eerder onderzoek toont aan dat vooral mensen met een aandoening veel baat kunnen hebben bij het vergelijken van ORV’s.

Lange wachttijden
Bij een nieuwe hypotheek moet meestal binnen een bepaalde termijn een ORV worden afgesloten. Ex-kankerpatiënten moeten vaak lang wachten tot de verzekeraar besluit of hij de aanvraag accepteert. Want de verzekeraar heeft tijd nodig om de medische gegevens van de aanvrager op te vragen. Vervolgens maakt de verzekeraar een risico-inschatting. Accepteert hij de klant dan moet de premieopslag nog worden berekend. Inmiddels is dan zoveel tijd verstreken dat veel ex-patiënten de premie maar accepteren, ook als deze exorbitant hoog is. Bij een ORV die is gekoppeld aan een hypotheek, is er meestal geen tijd meer om een nieuwe offerte aan te vragen. Vaak wil een verkopende partij hier niet op wachten en verkoopt hij zijn huis aan iemand anders.

Onacceptabel
Laurence Maes van de patiëntenbeweging Levenmetkanker zegt dat deze gang van zaken onacceptabel is: “Ex-kankerpatiënten krijgen hierdoor vaak het gevoel dat ze dubbel gestraft worden. Eerst heb je kanker en daarna word je ook nog eens maatschappelijk uitgesloten. Dit vindt Levenmetkanker onaanvaardbaar. Samen met het Verbond van Verzekeraars bespreekt de patiëntenorganisatie de optie dat mensen die meer dan 5 jaar geleden succesvol zijn behandeld , weer een gewone levensverzekering kunnen afsluiten, zonder toeslagen. Hun verleden met kanker moet dan geen aanvullend criterium meer zijn voor premiebepaling. Voor mensen die minder dan 5 jaar geleden kanker hadden, moet de risicobeoordeling gebaseerd zijn op actuele statistieken, waarin de steeds betere behandeluitkomsten verwerkt zijn.

Omgekeerd traject
In het traject dat Independer en Levenmetkanker hebben omgezet, wordt het proces omgedraaid. Eerst wordt een medisch rapport gemaakt en dat legt Independer voor aan verschillende verzekeraars. Zij bepalen vervolgens of – en voor welke premie – ze de aanvrager willen verzekeren. Vervolgens krijgt de aanvrager een overzicht van de verschillende premies, inclusief de opslagen. De Wild: “Op deze manier kunnen ook mensen die kanker hebben gehad op een heldere manier ORV’s vergelijken. Om snelheid in dit traject te behouden heeft Independer hierover strakke afspraken gemaakt met verschillende partijen die bereid waren mee te werken aan een goede oplossing. Reaal, Aegon, Nationale Nederlanden, DELA, GoedIdee en Finvita ondersteunen dit initiatief momenteel. Hopelijk volgen ook andere aanbieders dit goede voorbeeld.”

 

Reageer op dit artikel