nieuws

Nu ook claim tegen ABN Amro om renteswaps

Financiële planning

Nu ook claim tegen ABN Amro om renteswaps

Stichting Renteswapschadeclaim start een collectieve procedure tegen ABN Amro. De bank verkocht volgens de club van Pieter Lijesen voor € 9 miljard aan renteswaps. De schade voor de bank kan oplopen tot € 4 miljard. Eerder dit jaar dagvaardde de stichting al collectief 111 Rabobanken vanwege renteswaps.

ABN Amro verkocht in de periode 2005 – 2011 leningen met renteswaps, complexe financiële producten die bedrijven moeten beschermen tegen stijgende rente. Maar doordat tussentijds op grote schaal de renteopslag werd verhoogd, moesten ondernemers fors hogere maandlasten betalen.

Vonnis
De stichting stelt namens haar klanten dat MKB-ondernemers nooit renteswapovereenkomsten zouden hebben gesloten als zij een juiste voorstelling van zaken hadden gehad. De stichting ziet zich hierin gesteund door een vonnis van 17 juni 2015 van de Rechtbank Amsterdam, waarin gesteld wordt dat de renteopslagen onverschuldigd zijn betaald. In die zaak moet ING aan een tandarts bijna €60.000 aan onterecht in rekening gebrachte opslagen terugbetalen. Volgens de rechtbank verkeerde de tandarts terecht in de veronderstelling dat hij zijn maandelijkse rentelasten had vastgezet en dat de opslag daarom niet verhoogd had mogen worden.

Kwetsbaar
Pieter Lijesen, voorzitter van de Stichting Renteswapschadeclaim: “Na de Rabobank gaan we nu ook ABN Amro collectief dagvaarden vanwege de onrechtmatige verkoop van renteswaps. Hiertoe hebben wij ABN Amro een ultimatum gesteld dat 24 juli 2015 afloopt. De gevolgen voor de bank zijn verstrekkend. Want ABN Amro moet nu met het oog op de beursgang in de prospectus openheid van zaken gaan geven. Wij beseffen dat de positie van de bank behoorlijk kwetsbaar is. De bank kan zich niet zoals de Rabobank blijven verschuilen achter het argument dat het om bedrijfsgevoelige informatie gaat, en dat juichen wij van harte toe.”

Reageer op dit artikel