nieuws

ING Bank verkoopt hypotheken met lage Loan to Value door

Financiële planning

ING Bank verkoopt hypotheken met lage Loan to Value door

ING Bank verkoopt € 795 mln aan gebundelde Nederlandse hypotheken, gemiddeld uitgegeven tegen 82% van de koopwaarde, volledig door aan institutionele beleggers. Dat meldt het Financieele Dagblad, naar aanleiding van een kredietoordeel van bureau Fitch.

In het FD wordt de link met de aanhoudende discussie rondom de Nederlandse LTV-limiet (Loan to Value) gelegd. Nationale en internationale toezichthouders willen de Nederlandse woonleenquote verkleinen. Het kabinet vindt een daling naar 100% in 2018 echter wel genoeg. Deze week hield ECB-directielid Sabine Lautenschläger de Tweede Kamer opnieuw voor dat Nederlandse banken een te hoog percentage van de woningwaarde lenen aan huizenkopers.

Aantrekkelijk
De verkochte ING-hypotheken bestaan voor het grootste deel (€750 mln) uit zeer kredietwaardige, zogeheten klasse A-hypotheken met een variabele rente, zo meldt het FD. De leningen zijn gemiddeld genomen uitgegeven tegen 82% van de koopwaarde van de woningen. De hypotheken bedragen gemiddeld 28,6% van het inkomen van de woningeigenaren. Zowel de Loan to Income (LTI) als de Loan to Value (LTV) zijn voor Nederlandse begrippen dus relatief laag, en daarmee aantrekkelijk voor beleggers die niet bovengemiddeld veel risico willen lopen.

Het Financieel Stabiliteitscomité dat recent pleitte voor een lagere LTV-limiet concludeerde in haar rapport dat een lagere LTV-limiet de stabiliteit van de financiële sector en de economie kan versterken. “Ten eerste vormen de hoge LTV-ratio’s van nieuwe hypotheken in Nederland een risico voor de prijs en beschikbaarheid van kapitaalmarktfinanciering voor banken onder stressvolle omstandigheden. LTV-ratio’s die meer in lijn zijn met wat internationaal gebruikelijk is, kunnen de bereidheid van beleggers vergroten om banken ook in slechte tijden te blijven financieren.”

Reageer op dit artikel