nieuws

Bankengroep Lloyds betaalt megaboete voor slechte klantafhandeling

Financiële planning

Bankengroep Lloyds betaalt megaboete voor slechte klantafhandeling

Lloyds Banking Group is ernstig tekortgeschoten in de afhandeling van klachten van miljoenen klanten met een Payment Protection Insurance (het Britse equivalent van een woekerpolis) en betaalt daarvoor een boete van 117 miljoen pond (€ 160 mln). Dat heeft de Britse toezichthouder, de Financial Conduct Authority (FCA), vandaag bekendgemaakt. Het is de grootste boete uit de geschiedenis van de FCA.

Lloyds verkocht in het verleden op grote schaal het product Payment Protection Insurance (PPI). Deze PPI werd vaak verplicht gesteld bij leningen en kredieten en heeft de afgelopen jaren geleid tot een groot mis-selling schandaal. Vaak paste het product niet bij de klant en de dekking was minimaal. De afwikkeling van dit schandaal heeft de grootste prioriteit van de Britse toezichthouder.

Oneerlijk
Lloyds Banking Groep is de partij die de meeste van deze polissen heeft verkocht. Het concern heeft getracht de gedupeerden te compenseren, maar deed dat niet op een eerlijke manier. Klachten van klanten werden niet zorgvuldig bekeken terwijl klanten wel werd wijsgemaakt dat hun klacht ‘fully investigated’ was. De Groep verschuilt zich achter het feit dat het in 2012 zo’n 60.000 klachten per week ontving. In een verklaring zegt het concern: “We wilden snel handelen om aan het tijdspad van de FCA te voldoen.”

Onacceptabel
Georgina Philippou van de FCA noemt het gedrag van Lloyds onacceptabel. “Deze klanten kregen eerst een product dat niet in orde was en vervolgens zijn ze voor een tweede keer slecht behandeld.” Het financiële concern bood vrijdag in een verklaring excuses aan. Het heeft in totaal ruim 12 miljard pond apart staan om gedupeerden te compenseren.

De schikking die nu is getroffen met de autoriteiten heeft ook gevolgen voor de topbeloningen bij Lloyds. De raad van bestuur levert dit jaar bij elkaar bijna 2,7 miljoen pond aan salaris in. Bovendien wordt de bonuspot bij de bank met 30 miljoen pond verlaagd.

Reageer op dit artikel