nieuws

Asscher wil publieke, vrijwillige AOV voor zzp’er

Financiële planning

Asscher wil publieke, vrijwillige AOV voor zzp’er

Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken, pleitte zaterdag in de Volkskrant voor een vrijwillige, publieke arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. De minister wil het zelfstandigen ook makkelijker maken om zich aan te sluiten bij een pensioenfonds.

De minister wil met de maatregelen een doorslaande flexibilisering en ‘Amerikanisering’ van de arbeidsmarkt stoppen. “Daardoor missen mensen waardering en respect en liggen ze ’s nachts wakker of ze de volgende dag of week nog werk hebben en de huur kunnen betalen. Dat is de veramerikanisering van de arbeidsmarkt”, zegt de minister in een interview met de Volkskrant.

Een vrijwillige, publieke, maar vooral betaalbare AOV zou volgens de minister een van de oplossingen zijn voor de arbeidsonzekerheid. “Steeds meer mensen hebben het gevoel: mijn bestaanzekerheid is minder. Ik weet niet of ik mijn huur wel kan betalen, ik weet niet hoe het met mijn gezin moet als mij iets overkomt. Dat is niet de manier waarop je welvaart kunt behouden en waarop je een samenleving bouwt.”

Commerciële verzekeringen zijn vaak te duur voor zzp’ers zegt Asscher, vandaar de publieke variant die hij wil opzetten. Volgens de minister kunnen daarin elementen  gebruikt worden van de oude volksverzekering tegen arbeidsongeschiktheid AAW (1977-1998) en een verplichte verzekering voor zelfstandigen, de WAZ (1998-2004).

Reageer op dit artikel