nieuws

Independer stopt met uitvaartverzekeringen

Financiële planning

Independer stopt met uitvaartverzekeringen

Independer stopt binnenkort met het vergelijken en afsluiten van uitvaartverzekeringen. Door veranderingen in de regelgeving is de dienstverlening voor de vergelijkingssite verliesgevend geworden. Het laatste half jaar werd het vergelijken van de uitvaartverzekeringen al zonder verdienmodel in stand gehouden.

Een alternatief voor de uitvaartmodule werd in de tussentijd niet gevonden en dus stopt Independer nu met de dienstverlening. Het probleem voor de vergelijker voert terug naar november vorig jaar, toen de wettelijke interpretatie van bemiddeling werd veranderd. In de nieuwe interpretatie is er al sprake van bemiddeling als de vergelijker de consument alleen vraagt naar gegevens als de geboortedatum of gewenst verzekerd kapitaal. Dat doet Independer voor uitvaartverzekeringen. Omdat dat sinds november als bemiddeling wordt gezien, mag Independer geen provisie meer ontvangen voor deze diensten, omdat de uitvaartverzekering onder het provisieverbod valt.

Zonder inkomsten
Independer schrijft al een paar vergelijkingsmodules te draaien zonder dat er inkomsten tegenover staan. Hypotheken, ziekenhuizen, tandartsen, huisartsen en fysiotherapeut kunnen al vergeleken worden zonder dat Independer daar geld aan verdient. Nog een module zonder inkomsten is te veel gevraagd voor de vergelijkingssite. Algemeen directeur Ruud Martens: “We vinden het erg jammer dat we een belangrijk product als uitvaartverzekering niet kunnen behouden. De markt verliest hiermee aan transparantie. Binnen uitvaart waren wij een van de weinige partijen die op basis van een persoonlijke situatie een groot aantal verzekeraars vergeleek. Ons besluit heeft helaas een impact op de consument.”

Martens vertelde eerder al aan am: dat het een moeilijk verhaal zou worden om een goed businessmodel voor de uitvaartverzekeringen neer te zetten. “Op dit onderdeel bemiddelden wij niet en ontvingen wij een leadvergoeding van de aanbieder. Nu met de nieuwe definitie vallen wij met onze huidige module wel onder de vergunningplicht en kan dat niet meer. Een ander verdienmodel is hier echter bijna niet mogelijk, omdat aanbieders hun distributiekosten over dertig jaar mogen uitsmeren over een heel lage premie. Als je klanten dan rechtstreeks laat betalen, lijkt het net alsof ze bij Independer upfront moeten betalen en het bij de aanbieder rechtstreeks gratis is.”

Reageer op dit artikel