nieuws

Hypotheekmarkt met 31% gegroeid

Financiële planning

Hypotheekmarkt met 31% gegroeid

De hypotheekmarkt is in het afgelopen kwartaal in omzet met 31% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal 2014, tot € 11,9 mld. Dit blijkt uit de Hypotheekmonitor van IG&H Consulting & Interim. Het aantal oversluiters steeg met 33% ten opzichte van een jaar eerder.

IG&H noemt het aantal oversluiters opvallend. In het eerste kwartaal van 2015 waren er 10.760 oversluiters, een stijging van 33 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. “Hierdoor is dit het op één na beste kwartaal in twee jaar tijd”, zegt Michiel Elich, partner bij IG&H. “Door de gedaalde hypotheekrente is het voor oversluiters gunstig om nu toe te slaan.” In totaal maken oversluiters nu 21 procent uit van het totaal aantal verkochte hypotheken in Nederland.

Stijgers en dalers
“Ondanks de toenemende concurrentie is de marktverschuiving voor hypotheekaanbieders in het eerste kwartaal zeer beperkt gebleven”, zegt Elich. “Dit zijn wij de afgelopen jaren nog niet eerder tegengekomen.” De drie grote banken blijven de lijst aanvoeren: Rabobank (1), ABN Amro (2) en ING Bank (3). De twee nieuwkomers van de afgelopen periode (MUNT Hypotheken en Lloyds Bank) zijn weer flink gegroeid, maar zij zijn nog niet terug te vinden in de top 10. In dit kwartaal heeft zich weer een nieuwe aanbieder gemeld, namelijk Maple Bank. De grootste stijgers van 2015 zijn: ING Bank (+1,5%), Achmea Hypotheekbank (+1,1%), Aegon (+1,0%). De grootste daler is Delta Lloyd (-1,3%), gevolgd door Argenta (-1,2%) en NIBC (-0,7%).

 

 

Reageer op dit artikel