nieuws

Financieel Stabiliteitscomité: maximale hypotheek moet verder omlaag

Financiële planning

Financieel Stabiliteitscomité: maximale hypotheek moet verder omlaag

Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) wil dat de regering het maximale hypotheekbedrag verder verlaagt. De Loan-to-Value (LTV) moet geleidelijk worden afgebouwd met 1%-punt per jaar na 2018, totdat een niveau van 90% is bereikt. Het FSC, adviesorgaan van de regering, wil op deze wijze voorkomen dat huiseigenaren bij een nieuwe crisis met een restschuld blijven zitten.

Volgens het comité maken hoge LTV’s de balansen van banken en huishoudens kwetsbaar en gaan zij gepaard met grotere schommelingen in huizenprijzen en daarmee ook de economie. “Het grote aantal huishoudens waarvan de hypotheek onder water staat, illustreert dit”, zegt het FSC. Het comité realiseert zich dat een groot deel van de starters straks veel langer zal moeten sparen voordat zij een huis kunnen kopen met als gevolg meer vraag naar huurwoningen. Het FSC benadrukt daarom ook dat een flankerend beleid nodig is om de huurmarkt sneller te ontwikkelen.

Geen verdere verlaging
Een nog verdere verlaging van de LTV-limiet ziet het FSC niet zitten. “Hoewel een LTV-limiet van 90% internationaal gezien nog steeds hoog is, acht het comité een verlaging naar 80%, zoals bepleit door het IMF en de Commissie Wijffels, niet wenselijk. Dit zou omvangrijke extra besparingen vergen van jonge huishoudens, terwijl de aanvullende baten in termen van financiële stabiliteit steeds beperkter worden”, aldus het adviesorgaan.

AFM
In het FSC zitten vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. De AFM steunt het advies dan ook. “Nederland doet het internationaal gezien slecht als we naar de gemiddelde schulden per huishouden kijken. Het grootste deel van deze schulden is gerelateerd aan hypotheken. De relatief hoge hypotheekschuld maakt Nederlandse huishoudens erg kwetsbaar voor sterke huizenprijsdalingen en financiële tegenslagen”, zegt de AFM. De toezichthouder erkent dat de regering de afgelopen jaren een aantal hervormingen heeft doorgevoerd om de consumentenrisico’s op de hypotheekmarkt te verkleinen. “De daarbij ingezette verlaging van de LTV-ratio naar 100% maakt huishoudens – met name starters – echter nog altijd kwetsbaar gedurende de eerste jaren van de hypotheek. In die periode is er namelijk nog weinig afgelost en is het risico op een restschuld bij een huisprijsdaling groot”, aldus de AFM.

Consumptief krediet
De AFM zegt ook dat het bij een verdere verlaging van de LTV-limiet onwenselijk is dat huishoudens consumptief krediet als alternatief gaan gebruiken. “Wanneer de LTV-limiet na 2018 verder zou worden verlaagd dan is van belang dat de huidige lijn van de (VFN) gedragscode wordt gevolgd. De AFM zal hier via haar toezicht richting aan geven en op toezien”, waarschuwt de toezichthouder.

DNB
Momenteel zijn er een miljoen huishoudens die een hogere hypotheek hebben dan de waarde van het huis. In een interview met de Volkskrant zegt DNB-president Klaas Knot dat hij niet snapt waarom er van gezinnen geen enkele buffer wordt gevraagd voor een hypotheeklening. “Normaal gesproken geldt er altijd een afslag als je tegen onderpand leent. Zelfs als je zeer veilige Duitse staatsobligaties wilt belenen krijg je nooit de volle 100% van de waarde uitgekeerd”, zegt Klaas Knot. De DNB-president zegt verder dat het hem niet zou verbazen als minister Dijsselbloem ondanks de weerstand van de banken de LTV-limiet zal verlagen. De aanbeveling zou immers overeenkomen met de kabinetsvisie.

Reageer op dit artikel