nieuws

VEH brengt hypotheekopties voor zzp’ers in kaart

Financiële planning

Zzp’ers kunnen bij sommige banken al een hypotheek krijgen als zij één of twee jaarinkomens kunnen overleggen. Dan is wel een gunstige inkomensprognose van een deskundige nodig. Dat blijkt uit een onderzoek dat Vereniging Eigen Huis (VEH) in maart hield onder tientallen geldverstrekkers. De vereniging informeerde naar regels voor werknemers met een tijdelijk contract, uitzendkrachten en zzp’ers.

VEH brengt hypotheekopties voor zzp’ers in kaart

Flexwerkers, werknemers met een tijdelijk contract en zzp’ers kunnen nu op de website van Vereniging Eigen Huis zien wat een bank van hen vraagt om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Uit onderzoek van de vereniging blijkt bijvoorbeeld dat het mogelijk is om een hypotheek af te sluiten als iemand nog niet de inkomensgegevens van drie achtereenvolgende jaren kan overleggen. Zo neemt Obvion voor een klant met een tijdelijk arbeidscontract genoegen met het inkomen van de afgelopen twee jaar, aangevuld met een prognose van een deskundige voor het komende jaar. Ook ABN Amro en Rabobank zeggen dat het onder voorwaarden mogelijk is om een hypotheek te krijgen als een klant een jaar als zzp’er actief is. In dat geval moet de klant een deskundigenprognose met de verwachte inkomensontwikkeling voor de komende jaren overleggen.

Niet alle geldverstrekkers nemen het flexibele inkomen volledig mee in de berekeningen. Zo neemt Nationale-Nederlanden het flexibele inkomen maar voor 90% mee. Naast het inkomen kan ook de woningwaarde een bovengrens opleveren voor de hypotheek. Voor alle woningkopers in Nederland geldt dit jaar dat de hypotheek niet hoger mag zijn dan 103% van de woningwaarde. Voor mensen met een flexibel inkomen geldt meestal een lager maximum. Aegon hanteert bijvoorbeeld een maximum van 80% voor zzp’ers bij niet NHG-hypotheken.

De Nederlandse Vereniging van Banken presenteerde deze week al een nieuwe website met informatie over flexibele inkomens en hypotheken. “Maar dat platform toont de individuele bankvoorwaarden voor een hypotheekaanvraag niet”, aldus VEH.

Reageer op dit artikel