nieuws

Online bemiddelaar Hypotheek24 zet zich af tegen dure adviseur

Financiële planning

Online bemiddelaar Hypotheek24 zet zich af tegen dure adviseur

Op de site Hypotheek24.nl is vanaf vandaag volledig online een hypotheek te sluiten. De bemiddelaar, opgezet door de ook van ZorgKiezer.nl bekende DGN Groep, zet zich nadrukkelijk af tegen hypotheekadviseurs: “Voor het zelf online afsluiten van een hypotheek betalen consumenten € 650 aan bemiddelingskosten. Via de traditionele hypotheekadviseur lopen de kosten voor advies en bemiddeling op tot wel € 3.000.”

Hypotheek24 is zo goedkoop omdat het door de nieuwe fiscale regels veel eenvoudiger is geworden om een hypotheek te sluiten, zegt DGN. “Daarbij komt dat door het provisieverbod consumenten nu direct moeten betalen voor hypotheekadvies. Er valt dus niet zoveel meer te kiezen bij het afsluiten van je hypotheek. Zo kiest 90% van de starters voor een annuïteitenhypotheek, en neemt ruim 80% een hypotheek met NHG en de verplichte overlijdensrisicoverzekering. Ook kiest de grote meerderheid voor 5 of 10 jaar rentevaste periode. Ten slotte zijn de onderlinge verschillen tussen de hypotheken op rente en voorwaarden ook vrijwel weggevallen.”

Markt staat stil
Op de website kunnen bezoekers hun maximale hypotheek en maandlasten berekenen, een kennistoets afleggen en documenten uploaden (ook via de smartphone). “Consumenten kunnen voor het afsluiten een webcamcheck doen met een hypotheekcoach.” Directeur Peter Ruys wil met zijn initiatief de hypotheekmarkt openbreken. “Die markt staat namelijk al jaren stil. Consumenten willen echter steeds meer online zelf doen. Maar iedereen dacht tot nu toe dat een hypotheek daarvoor veel te ingewikkeld is. Dat is niet meer zo en dat komt door de fiscale verandering van de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor zijn er feitelijk nog maar twee smaken over en is het kiezen van een hypotheek is voor veel mensen allang niet meer zo moeilijk als vroeger. De hypotheekadviseur heeft dat ons alleen nooit verteld omdat zijn vergoeding dan onder druk zou komen te staan.”

Commercial
De commercial die met de introductie van Hypotheek24 gepaard gaat, maakt een vette knipoog naar De Hypotheker: een stel schuift aan bij een adviseur, die na de vraag of ze hoge of lage maandlasten wensen, een nota ter ondertekening voorlegt  voor een bedrag van € 3.000. “Jazeker”, antwoordt de adviseur vervolgens op de vraag of daarmee de advieskosten worden bedoeld. Het stel barst tot slot in lachen uit.

Reageer op dit artikel