nieuws

NVM: ‘Woningmarkt in rustiger vaarwater’

Financiële planning

Met een nog toenemend aantal transacties, maar een stabiliserende prijs, lijkt de woningmarkt in rustiger vaarwater te brengen. Dat concludeert makelaarsvereniging NVM op basis van de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar.

NVM: ‘Woningmarkt in rustiger vaarwater’

NVM-makelaars verkochten de afgelopen drie maanden 19% meer woningen dan in het eerste kwartaal van het vorige jaar. De 28.900 verkochte woningen zijn nog wel fors minder dan de ruim 34.000 die in het laatste kwartaal van 2014 werden verkocht. De gemiddelde prijs steeg ten opzichte van die periode wel met 0,1%. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nu op € 211.000, bijna 14% onder het niveau bij de start van de crisis, maar al wel weer 5% boven het dieptepunt.

NVM-voorzitter Ger Hukker: “De regionale verschillen zijn groot. De woningmarkt blijft het gemiddeld beter doen dan in 2014, ondanks de strengere hypotheekregels en de beperking van het belastingvrij schenken. Na het uitstekende 4de kwartaal van 2014 zou een terugval in transacties zijn te verwachten. Alle 1ste kwartalen zijn namelijk meestal matig, maar het is nu wel het best presterende eerste kwartaal sinds de crisis. Ik hoop dat dit rustiger vaarwater, waarbij het consumentenvertrouwen stijgt, niet wordt verstoord door nieuwe politieke onrust en (gemeentelijke) belastingverhogingen.”

ABN Amro maakte eerder vandaag al bekend dat het verwacht de ramingen voor de woningmarkt omhoog bij te moeten stellen.

Reageer op dit artikel