nieuws

Europees Hof minder streng dan verwacht voor verzekeraars

Financiële planning

Europees Hof minder streng dan verwacht voor verzekeraars

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft in de langverwachte uitspraak in de woekerpoliszaak tegen Nationale-Nederlanden minder hard ingegrepen dan verwacht. Volgens het hof bepalen niet de Europese, maar de nationale regels welke informatie over kosten verzekeraars hadden moeten geven.

Het is een veel minder pittige stellingname dan verwacht werd na het advies van advocaat-generaal Eleanor Sharpston in juni vorig jaar. Zij zei dat op grond van de Europese richtlijnen verzekeraars hadden moeten vertellen wat de kosten inhouden. Maar in de uiteindelijke uitspraak zegt het hof dat de nationale rechters zelf moeten bepalen hoever de informatieplicht had moeten reiken. Volgens het hof maakt het niet uit of het om open normen op precieze nationale regels gaat. Maar de verzekeraar had wel ‘met een voldoende mate van voorspelbaarheid’ moeten kunnen vaststellen welke aanvullende informatie hij moet verstrekken.

De zaak van polishouder Van Leeuwen gaat nu terug naar de rechtbank in Rotterdam. Claimpartijen kunnen bij de nationale rechter verdergaan met hun zaken.

Lees hier de reactie van NN en hier de reactie van Dries Beljon, advocaat van de gedupeerde.

Reageer op dit artikel