nieuws

Banken openen hypotheekloket voor zelfstandigen

Financiële planning

Banken openen hypotheekloket voor zelfstandigen

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft vandaag de site Flexibelwerkenenwonen.nl geopend. Dat moet een informatiepunt over hypotheekverstrekking worden voor zelfstandigen en mensen met een flexibel arbeidscontract. “De bankensector wil hiermee deze doelgroep helpen een goed beeld te krijgen wanneer zij een hypotheek kunnen krijgen”, aldus de NVB.

Behalve een informatiepunt is Flexibelwerkenenwonen.nl ook een plaats waar bezoekers ervaringen met (hypotheek)banken kunnen achterlaten. “Het versterken van de uitgangspositie van de zzp’ers en flexwerkers met de wens om een woning te kopen is een van de belangrijkste doelstellingen van dit informatiepunt”, zegt NVB-voorzitter Chris Buijink. De site bevat checklists waarmee zzp’ers en flexwerkers zich kunnen voorbereiden op een hypotheekaanvraag. Eerder startte de NVB de site Restschuldinfo.nl, voor mensen van wie de hypotheek mogelijk onder water staat. Die site heeft in het eerste jaar 80.000 bezoekers getrokken.

Meer mogelijk
Banken hebben in toenemende mate te maken met de flexibilisering van de arbeidsmarkt, zegt Buijink. “Steeds meer hypotheekaanvragen komen van consumenten met een flexibel arbeidscontract en inkomen. De vraag aan de banken verandert en daar willen wij als sector een antwoord op kunnen bieden. Hoewel een hypotheek niet voor iedereen in deze doelgroep beschikbaar zal zijn, kan er meer dan veel mensen denken.” Zo hoeft een bank niet altijd de regel dat te volgen dat bij een zzp’er het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar moet worden bekeken, als er op een andere manier voldoende zekerheid bestaat. “De bank mag bijvoorbeeld uitgaan van het inkomen van het laatste jaar of de laatste twee jaren en een prognose van het toekomstig inkomen.”

Reageer op dit artikel