nieuws

Minder sterke groei hypotheekportefeuille verzekeraars

Financiële planning

Minder sterke groei hypotheekportefeuille verzekeraars

Levensverzekeraars hebben hun hypotheekportefeuille in het laatste kwartaal van vorig jaar met € 2 mld vergroot tot € 44,3 mld. In heel 2014 bedraagt de toename van de portefeuille woninghypotheken € 3,5 mld. In 2013 was de hypotheekportefeuille van levensverzekeraars met € 8 mld gegroeid, zo meldt toezichthouder DNB. De toename is dus ruim gehalveerd. 

Hypotheken zijn nu goed voor 9% van de totale activa van verzekeraars. “Evenals vorig jaar deed de grootste toename zich voor in het laatste kwartaal van het jaar. In beide jaren gebeurde dit door herschikkingen van de balans: effecten werden verkocht en met de opbrengst werden portefeuilles bestaande hypotheken gekocht. Deze portefeuilles werden veelal van gelieerde partijen overgenomen.” Hypotheken zijn in trek als belegging, mede door de lage rentestand: het rendement op hypotheken is hoger dan het dalende rendement op staatsobligaties.

Securitisaties
Levensverzekeraars zijn ook actief op de securitisatiemarkt, waar hypotheekgerelateerde obligaties worden verhandeld. “Voor het grootste deel gaat het daarbij om schuldpapier dat gedekt is door van banken en andere partijen overgenomen hypotheken.” Woninghypotheken beslaan ongeveer de helft van die securitisaties; levensverzekeraars hebben vorig jaar voor € 0,8 mld belegd in securitisaties. Inclusief die indirecte beleggingen hebben verzekeraars een gezamenlijke hypotheekportefeuille van ruim € 48 mld.

Eerder meldde DNB dat hypothekenfondsen (waar veelal pensioenfondsen achter zitten) inmiddels voor € 6,7 mld aan woninghypotheken op de balans hebben staan, omgerekend 1% van het totale Nederlandse hypotheekvolume. Levensverzekeraars hebben met hun portefeuille een gezamenlijk marktaandeel van ruim 6,5% in het totaal uitstaande volume.

Reageer op dit artikel