nieuws

Jongeren willen geen maximale hypotheek voor droomhuis

Financiële planning

Twee derde van de ‘young potentials’, jonge consumenten tussen 20 en 35 jaar, is niet bereid om een maximale hypotheek af te sluiten voor hun droomhuis. De ING onderzocht de wensen van de jongeren en ontdekte dat het steeds vanzelfsprekender wordt om eigen geld in te brengen bij het kopen van een huis.

Jongeren willen geen maximale hypotheek voor droomhuis

Van de 616 ondervraagde young potentials gaf een derde aan op zoek te gaan naar een ander huis, als de droomwoning financieel onbereikbaar is. Ook zou een derde kijken hoe het droomhuis op een andere manier te financieren is dan via een maximale hypotheek. Doorsparen, een schenking of geld van vrienden worden als opties genoemd. Duidelijk is dat het inbrengen van eigen geld steeds normaler wordt. Wim Flikweert, manager marketing hypotheken van ING: “Momenteel mogen kopers maximaal 103% van de woningwaarde lenen. Dat percentage wordt tot en met 2018 elk jaar met 1% verlaagd naar 100%. In 2018 zal de koper de extra kosten dus volledig moeten financieren met eigen geld.”

Jongeren gaan goed voorbereid op huizenjacht. Ruim acht op de tien ondervraagden wil eerst weten hoeveel ze kunnen lenen en gaan op basis daarvan op zoek naar een geschikte woning. Flikweert: “Wij zien dat deze doelgroep weet welke financiële mogelijkheden zij hebben. Toch geeft een op de vijf aan juist eerst verschillende woningen te bezichtigen om te kijken wat hun wensen zijn. Zij gaan zich daarna pas verdiepen in de financieringsmogelijkheden.”

Reageer op dit artikel