nieuws

Eigen Huis om tafel met criticasters: ‘In ons tarief zit ook de nazorg’

Financiële planning

Eigen Huis om tafel met criticasters: ‘In ons tarief zit ook de nazorg’

De Vereniging Eigen Huis zat donderdag om tafel met Nico van Koesveld (financieel adviseur en branchecriticus) en Rob Goedhart (voorzitter stichting Geldbelangen) om te praten over de wijze waarop de vereniging hypotheekadvies geeft. Van Koesveld haalde onlangs uit naar de vereniging: hij stelde dat Eigen Huis freelancende adviseurs een lage vergoeding geeft en het grootste gedeelte van de bemiddelings- en advieskosten in eigen zak steekt. VEH nodigde Van Koesveld uit voor een gesprek. Am schoof aan.

Van Koesveld steekt meteen van wal en vraagt de vier vertegenwoordigers van Eigen Huis, onder wie Arnold Klamer, directeur van Eigen Huis Hypotheekservice, naar het verdienmodel van VEH. “Onze hypotheekservice hanteert een all inclusive beloningsmodel. Dat houdt in dat ook de nazorgkosten zijn opgenomen in het tarief van € 2700 voor starters en € 2900 voor doorstromers. Wij vragen bijvoorbeeld geen € 10 per maand aan abonnementskosten voor de nazorg. Als je rekening houdt met een gemiddelde looptijd van 10 jaar, kan dat aardig oplopen”, beantwoordt Klamer. Eigen Huis geeft verder aan geen winstoogmerk te hebben. De winst die de hypotheekservice maakt, wordt gestort op de rekening van de vereniging. Volgens Klamer gebruikt de vereniging het geld om bijvoorbeeld huiseigenaren in Groningen bij te staan. Van Koesveld vindt de nazorg van VEH maar karig. “Eigen Huis neemt geen contact op met de klant en is er eigenlijk alleen wanneer de klant zelf belt”, zegt hij.

Freelancers
Ook is er volgens Van Koesveld een gebrek aan transparantie omdat Eigen Huis niet duidelijk aangeeft dat het gebruikmaakt van freelancende adviseurs. Klamer zegt te willen kijken of daar verandering in kan worden gebracht. “Het is echt geen geheim dat wij gebruik maken van freelancers, maar dat doen we alleen als onze eigen adviseurs het druk hebben. Het tarief dat wij onze freelancers uitbetalen is berekend op basis van wat wij onze vaste adviseurs betalen. Bovendien moeten freelancers voordat zij voor ons mogen adviseren een aantal trainingen doorlopen”, zegt Klamer. Eerder werd al duidelijk dat een freelance adviseur € 1.000 ontvangt voor zijn advies. Het vervolgtraject wordt afgehandeld door de binnendienst van Eigen Huis Hypotheekservice.

Digitalisering
Arnold Klamer geeft aan dat de Vereniging Eigen Huis zeer kritisch is op de eigen hypotheekservice. “Eigen Huis is erbij gebaat dat alles op rolletjes loopt”, zegt Klamer. Toch zegt de directeur dat er ook vaak discussies worden gevoerd over de toekomst van het hypotheekadvies. Koesveld en Klamer zijn het met elkaar eens dat in de toekomst alles gedigitaliseerd zal worden waardoor adviestarieven flink zullen dalen. “We hebben pittige discussies met de vereniging over de toekomst. De daling van advieskosten betekent ook minder inkomsten voor de vereniging”, zegt Klamer.

Hoewel de heren nog steeds van mening verschillen zeggen Eigen Huis en Van Koesveld en Goedhart tevreden te zijn met het gesprek.

Reageer op dit artikel