nieuws

AFM bereidt tuchtzaak tegen Reaal voor

Financiële planning

AFM bereidt tuchtzaak tegen Reaal voor

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is bezig een tuchtzaak voor te bereiden tegen Reaal. De verzekeraar blijft ten opzichte van de concurrenten fors achter met de nazorg in het woekerpolisdossier.

De AFM presenteerde maandagochtend het tweede rapport ‘Nazorg beleggingsverzekeringen’. Daaruit bleek dat dat de meeste verzekeraars genoeg inspanningen leveren om klanten met een hypotheekgebonden beleggingsverzekering te activeren. Alleen Reaal bleef achter, het bereikte slechts 61% van de klanten, en daarom is de AFM momenteel bezig om een klacht bij de Tuchtraad Financiële Dienstverlening voor te bereiden tegen de verzekeraar.

Reaal laat in een reactie weten dat het in eerste instantie de klacht van de AFM afwacht. De lage bereikpercentages komen volgens de verzekeraar omdat het zorgvuldigheid boven snelheid heeft gekozen en dat die manier van werken meer tijd in beslag neemt dan verwacht. “Er is een aantal factoren dat vertragend werkt, dat hebben wij onderschat”, zegt een woordvoerder. “Het samenwerken met het intermediair is belangrijk voor goed advies. Maar het is een tussenstap die meer tijd in bestek neemt dan wij hadden verwacht. En veel klanten reageren niet, we dachten dat dat sneller zou gaan.”

1,1 miljoen brieven
De verzekeraar publiceerde een factsheet waarin het de inspanningen die de verzekeraar levert in beeld wil brengen. Zo stuurde Reaal ruim 1,1 miljoen brieven en 410.000 informatieflyers naar klanten met een beleggingsverzekering, waaronder ook de niet-opbouwende polissen waarover de AFM rapporteert. Voor die specifieke groep heeft Reaal ook meer dan 48.000 uitgaande telefoongesprekken gevoerd en 10.000 extra adviesgesprekken aangekocht. Daarnaast stuurde de verzekeraar 42.000 aangetekende brieven en 55.000 e-mails naar klanten.

Reageer op dit artikel