nieuws

‘Verplicht BKR-registratie studieschuld’

Financiële planning

Online hypotheekadviseur EyeOpen vindt dat studieschulden moeten worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Daarmee worden starters op de woningmarkt beter beschermd, vindt directeur Olivier Tardieu. 

‘Verplicht BKR-registratie studieschuld’

Het BKR meldde enige tijd geleden dat 39% van de starters zijn studieschuld niet meldt bij het aanvragen van de eerste hypotheek. Daarmee steken zij hun kop in het zand, vindt Tardieu. “Ze schatten hun financiën niet goed in en de kans bestaat dat ze in de problemen komen.” Het verzwijgen van de studieschuld wordt in de hand gewerkt door de strengere leennormen. Volgens EyeOpen, onderdeel van de Unirobe Meeùs Groep, kan een verplichte BKR-registratie daarom veel ellende voorkomen. “Het hebben van een studieschuld betekent dat je maandelijks minder te besteden hebt. Hier moet je bij de hoogte van je hypotheek rekening mee houden.” Bovendien heeft de overheid met het aanscherpen van de leenregels al meer bescherming voor starters op de woningmarkt beoogd. “Het verplicht moeten registreren van de studieschuld sluit daarop aan. We realiseren ons dat het hiermee moeilijker kan zijn voor starters om een huis te kopen. Maar we vinden dat je consumenten moet beschermen tegen onnodige risico’s.”

Geldverstrekkers moeten bij het berekenen van de leencapaciteit rekening houden met een studieschuld. De maandlasten daarvan worden gesteld op 0,75% van de oorspronkelijke lening. Als het nieuwe leenstelsel voor studenten in werking treedt (per 1 september van dit jaar), gaat die wegingsfactor omlaag naar 0,45%: de terugbetaaltermijn voor studieschulden wordt dan langer.

Reageer op dit artikel