nieuws

‘Opmerkingen Rabo-bestuurder volstrekt onjuist’

Financiële planning

‘Opmerkingen Rabo-bestuurder volstrekt onjuist’

De raad van bestuur van de Rabobank moet bestuurder Bert Bruggink terugfluiten wegens zijn recente opmerkingen over stijgende hypotheekrente. Dat zei hoogleraar financiële markten Arnoud Boot woensdag in een uitzending van BNR Nieuwsradio. “Het is verkeerde informatie, volstrekt onjuist en het moet gewoon van tafel.”

Maandag zei Bruggink dat de hypotheekrente de komende jaren flink zal oplopen, als de banken nog geld willen verdienen aan de financiering van onroerend goed. Het zal er volgens de Rabo-bestuurder toe leiden dat banken in de toekomst delen van hun hypotheekportefeuilles aan institutionele beleggers gaan verkopen, wat weer zorgt voor een hogere hypotheekrente. Volgens Boot zit de vork heel anders in de steel. De Rabobank zou op dit moment niet zonder hypotheken kunnen. “Het is dé reden dat de bank positieve resultaten draait. De marges liggen op dit moment op een hoog niveau, terwijl de basisrente alleen maar lager wordt”, aldus Boot.

De hoogleraar kan zich dan ook niet voorstellen dat Bruggink maandag het officiële standpunt van de Rabobank innam. “Bruggink is als financieel bestuurder van de bank ongetwijfeld goed in het risicomanagement, accountantsdienst en controledienst”, zegt Boot. “Maar hij is buitengewoon ongelukkig in zijn publieke optredens. Ik verwacht dat de raad van bestuur van de Rabobank en ook degene die publiekelijk namens de bank moet spreken, dit corrigeren.”

Hoofdeconoom bij de ABN Amro, Han de Jong, neemt het voor Bruggink op. “De marges op hypotheken jarenlang heel erg laag geweest”, zegt De Jong. “Een bank is een verzameling van verschillende businesses. Een onderdeel is zakelijke kredietverlening aan het MKB, maar de kredietverliezen op die portefeuille zijn heel fors, dus als je dan in je portefeuille een ander onderdeel hebt waar je wel iets op verdient, dan moet je niet zeggen dat ze helemaal afhankelijk zijn van die hypotheken. Ze hebben die hypotheken nu ook juist om erop te verdienen.”

Reageer op dit artikel