nieuws

‘Oplossing woekerpolissen te duur voor financiële sector’

Financiële planning

De financiële sector zou in grote problemen komen als de schadeclaims in het dossier woekerpolis hoog uitvallen. Dat zegt hoogleraar financiële markten Arnoud Boot in de uitzending van Zembla vanavond. Volgens Boot staat niemand aan de kant van de consument omdat ook De Nederlandsche Bank en de overheid bang zijn voor hoge schadeclaims. “De overheid had al in 1995 kunnen ingrijpen maar heeft besloten niks te doen.”

‘Oplossing woekerpolissen te duur voor financiële sector’

Volgens financieel expert en voorzitter van stichting Odin, Jeffrey Leichel, verdienen verzekeraars jaarlijks nog altijd € 800 mln aan lopende woekerpolissen. Leichel geeft aan dat verzekeraars gemiddeld 3% aan beheerkosten in rekening brengen bij beleggingsverzekeringen. Tarieven bij beleggingsinstellingen zijn een stuk lager, zij hanteren slechts 1% of minder aan beheerkosten. Als verzekeraars zich daar ook aan zouden houden, scheelt dat ze € 625 mln aan inkomsten, zo stelt Leichel.

Te hoge premies
Ook rekenen een aantal verzekeraars een te hoge premie voor de overlijdensrisicoverzekering omdat rekening wordt gehouden met gemiddelde sterftecijfers uit 1985, stelt Gerard van Santen van Beleggingspolischeck in de uitzending. Redelijk opmerkelijk omdat de premies de afgelopen tien jaar flink zijn afgenomen omdat mensen steeds ouder worden. Volgens Leichel vallen de premies tegenwoordig 40% goedkoper uit. Zouden de verzekeraars de marktconforme premies berekenen, dan verdienen zij € 188 mln minder. Dat opgeteld bij de € 625 mln aan te hoge beheerkosten is dat totaal € 813 mln per jaar.

Afhankelijk van woekerpolissen
Ook hoogleraar bedrijfsfinanciën van de Universiteit Nyenrode, Jaap Koelewijn, beaamt dat verzekeraars afhankelijk zijn van de opbrengst van de lopende woekerpolissen.“Verzekeraars hebben geen belang bij het stopzetten van de producten. Ze willen ze laten doorlopen want daar is hun verdienmodel op gebaseerd”, vertelt Koelewijn. “De productie van de verzekeraars is gedaald met 70% tot 80%. Het verdienmodel staat onder druk, die pijn wordt erg hard gevoeld”.

Een adviseur vertelt in het programma het oneerlijk te vinden dat de adviseur gratis diensten moet leveren om de schade van de verzekeraars op te lossen. Het lijkt nog steeds niet duidelijk wie uiteindelijk voor de kosten zullen moeten opdraaien.

Reageer op dit artikel