nieuws

Marktaandeel Rabobank bij nieuwe hypotheken fors gedaald

Financiële planning

Rabobank heeft zijn dominante positie op de hypotheekmarkt verloren, zo bericht het Financieele Dagblad vandaag. De marktleider heeft nog maar een neuslengte voorsprong op ING, concludeert het dagblad uit cijfers van IG&H en de Rabobank.

Marktaandeel Rabobank bij nieuwe hypotheken fors gedaald

De bank was vorig jaar (inclusief Obvion) goed voor 21% van alle nieuw gesloten hypotheken: slechts een fractie meer dan ING. Vooral NIBC, in 2013 opnieuw op de markt gekomen, verzekeraars en pensioenfondsen hebben productie van Rabobank afgesnoept. Volgens het FD is de terughoudende opstelling van de marktleider een van de verklaringen voor de relatief hoge hypotheekrente in ons land.”De concurrentie is beperkt, doordat het marktaandeel van buitenlandse banken minder is dan 5%. Rabobank, ING en ABN Amro beheersen nog altijd ruim de helft van de markt.” Die markt is vorig jaar met eenderde gegroeid tot € 48,5 mld. De slinkende voorsprong van Rabobank was halverwege het jaar al zichtbaar: toen bedroeg het verlies in marktaandeel al 10%.
Volgens de Vereniging Eigen Huis is de extra winst die banken sinds de kredietcrisis op hypotheken maken, vorig jaar gestegen van 0,5 procentpunt tot 0,9 procentpunt.

Bron: FD.nl

Reageer op dit artikel