nieuws

Eyeopen betrekt voorwaarden in hypotheekvergelijking

Financiële planning

Eyeopen, dochter van Aegons intermediairbedrijf Unirobe Meeùs, claimt als eerste een volledige vergelijking van hypotheken te maken. “Een laag rentepercentage is niet de enige belangrijke factor voor de keuze van een hypotheek. Dat is echter wel hoe hypotheken met elkaar vergeleken worden door bestaande vergelijkingssites en hypotheekadviseurs.”

Eyeopen betrekt voorwaarden in hypotheekvergelijking

Wie verder kijkt dan de rente, kan duizenden euro’s besparen, zo stelt Eyeopen. Die neemt in de online vergelijkingsmodule nu ook andere voorwaarden mee, zoals de maximale boetevrije aflossing of de boete bij verhuizing. “We merken geregeld dat consumenten zich op de verkeerde hypotheek richten, doordat ze te veel naar de rente kijken en niet naar de voorwaarden.” Die gaan vaak pas op de langere termijn een rol spelen, stelt Eyeopen, dat een voorbeeld geeft van een consument die een hypotheek sluit met een rente die 0,2% lager is dan bij andere aanbieders. “In de voorwaarden zit een boete percentage van 3% voor het aflossen van de hypotheek na verkoop van de woning. Dit komt neer op € 6.000 boete bij een hypotheek van € 200.000. Als deze consument besluit om na 5 jaar te verhuizen, dan heeft hij omgerekend € 1.200 per jaar extra betaald, met andere woorden 0,6% extra en veel meer dan het rentevoordeel van 0,2% bij het afsluiten van de hypotheek. Door ook naar de voorwaarden te kijken en niet alleen naar de laagste rente, was hij voordeliger uit geweest en had hij de boete kunnen voorkomen.” Op www.eyeopen.nl/vergelijk-hypotheken zijn hypotheekproducten van 16 aanbieders te vergelijken.

Vergelijkingssite Independer (Achmea) biedt eveneens de mogelijkheid om hypotheken te vergelijken, waarbij behalve de rente ook de voorwaarden (met een rapportcijfer) worden betrokken in de vergelijking.

Reageer op dit artikel