nieuws

Eigen Huis: ‘Hypotheekrente hoeft helemaal niet omhoog’

Financiële planning

Eigen Huis: ‘Hypotheekrente hoeft helemaal niet omhoog’

Volgens de Vereniging Eigen Huis zaait de Rabobank nodeloos onrust door te stellen dat de hypotheekrente over een paar jaar sterk gaat stijgen. “Een ongefundeerd dreigement”, vindt Eigen Huis-directeur Rob Mulder.

Rabo-topman Bert Bruggink stelde gisteren in Het Financieele Dagblad dat de hypotheekrente mogelijk weer omhoog gaat omdat de internationale Basel III-eisen banken dwingen hogere kapitaalbuffers aan te houden. “We zien dit als een ongefundeerd dreigement, waarmee de Rabobank de politieke besluitvorming probeert te beïnvloeden”, reageert Mulder. Over de kapitaaleisen voor banken wordt in ons land nog overlegd. Volgens Mulder is de extra winstmarge van hypotheekverstrekkers nog 0,9%. “Dat heeft huiseigenaren sinds 2008 al ruim € 6 mld extra gekost.”
Volgens Mulder kunnen de rentes nog wel wat omlaag als er meer concurrentie komt. Het risico dat de hypotheekrente omhoog gaat, is volgens de vereniging klein door de maatregelen die de Europese Centrale Bank onlangs heeft genomen.

Geen reactie andere banken
ING en ABN Amro willen tegenover de Volkskrant niet reageren op de uitlatingen van Bruggink. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) concludeerde twee jaar terug dat Basel III kostenverhogend werkt voor banken. In de aanloop naar de nieuwe regels zijn de marges van de banken wel iets lager geworden, maar “ook wanneer het effect van Basel III in de analyse betrokken wordt, dan zijn de marges in de periode juli 2009 tot nu gemiddeld ruim hoger dan in de periode 2004-2009”, aldus de ACM toen.

Reageer op dit artikel