nieuws

Twee derde van de bevolking vreest voor verzekerbaarheid na erfelijkheidsonderzoek

Financiële planning

Twee derde van de Nederlanders vreest dat de verzekeraars de resultaten van het DNA-onderzoek naar erfelijke ziektes tegen ze kunnen gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van Erfocentrum en het Verbond van Verzekeraars.

Twee derde van de bevolking vreest voor verzekerbaarheid na erfelijkheidsonderzoek

Van de 326 respondenten is 64% bezorgd tot zeer bezorgd dat zij na DNA-onderzoek minder makkelijk een levensverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen. Hoewel volgens de regelgeving verzekeraars niet zomaar naar de resultaten van zo’n onderzoek mogen vragen, wantrouwen mensen het nog steeds. Dit komt volgens het Verbond en Erfocentrum doordat mensen niet goed op de hoogte zijn van de regelgeving.

Ook zorgverleners herkennen de terughoudendheid bij mensen die zich zorgen maken om de gevolgen van een erfelijkheidsonderzoek. “Deze mensen zijn bang dat in de toekomst de regels alsnog ongunstig uitgelegd kunnen worden”, zegt Alma Schiphorst, psychosociaal medewerker erfelijkheidsadvisering van het AMC Amsterdam.

Het Verbond
“De regels rondom erfelijkheidsonderzoeken zijn glashelder dus kunnen gewoon niet anders worden uitgelegd”, aldus Paul Koopman van het Verbond. “Bij bijvoorbeeld een levensverzekering onder de € 250.000 mag geen DNA-onderzoek gevraagd worden. Daarboven wel want dan spreken we over aanzienlijke bedragen en risico’s.”
Het Verbond en Erfocentrum willen nu extra onder de aandacht brengen om mensen te informeren. Zo hopen zij dat het vertrouwen toeneemt en meer mensen een DNA-onderzoek laten doen.

Genetisch onderzoek naar erfelijke ziektes kan ook veel voordelen hebben. Als bijvoorbeeld bekend is dat het risico op kanker groter is dan kunnen mensen preventief worden onderzocht. De kans dat de kanker dan vroegtijdig wordt ontdekt is veel groter. Volgens directeur van het Erfocentrum, Klaas Dolsma, zal DNA-onderzoek daarom in de toekomst steeds gewoner worden. “Mensen die zich preventief laten onderzoeken op een erfelijke belasting mogen dan niet bang meer zijn daarop afgerekend te worden”, aldus Dolsma.

Reageer op dit artikel