nieuws

Rob Goedhart pleit voor ‘niet commerciële BetaalBank’

Financiële planning

Vandaag pleit Rob Goedhart (foto), als voorzitter van de Stichting Geldbelangen, in een ingezonden brief in het FD voor de komst van een niet commerciële BetaalBank.

Rob Goedhart pleit voor ‘niet commerciële BetaalBank’

Goedhart wijst er op dat in tien jaar tijd het aantal bankkantoren in Nederland meer dan gehalveerd is en dat er nog meer dicht zullen gaan. Hij vindt dat “bedrijfseconomisch begrijpelijk”, maar ziet er ook een groot gevaar in. “Dit alles heeft immers zijn effect op betalingsverkeer. En betalingsverkeer is de bloedsomloop van de samenleving”.

Overheidstaak
Goedhart: “Beschouwen we de historie van het betalingsverkeer dan zien we dat het eeuwenlang een overheidstaak is geweest. (…) Echter met het ‘verkeer’ (het overgaan van de munten respectievelijk biljetten van de een naar de ander) bemoeide de Staat zich niet. (…) Na privatisering van de Postbank (1986) lag het betalingsverkeer totaal in commerciële handen. De andere (zaken)banken waren in de loop van de vorige eeuw ook de betaalmarkt opgekomen.”

Hij schrijft: “Het is onbegrijpelijk dat we dit maar laten gebeuren. Bij zoiets belangrijks als betalingsverkeer. Waar op andere terreinen (energie, openbaar vervoer, post, zorg) de overheid nog een forse vinger in de pap heeft kan deze overheid alleen maar lijdzaam toezien hoe de dienstverlening rondom betalingsverkeer steeds minder wordt. En steeds duurder.”

Kosten
Volgens Goedhart zijn de kosten voor een betaalrekening in tien jaar tijd met 43% gestegen. “Zo komen we sneller rood te staan op de betaalrekening. Per maand is dat gemiddeld 13 mrd, waar banken tussen de 10% en 15% rente op rekenen. Banken doen er niet veel aan om ons tegen rood staan te waarschuwen. Dat is, zeker voor de mensen die beschermd zouden moeten worden tegen impulsieve uitgaven, een slechte zaak.”

We staan er bij en kijken er naar, zegt Goedhart. “Waar het eindigt weten we niet. Het wordt tijd om te denken aan een alternatief voor betalingsverkeer. Stichting Geldbelangen pleit daarom voor een aparte, niet commerciële BetaalBank. Die er voor zorgt dat we eenvoudig ‘getallen’ naar elkaar over kunnen maken. En ook dat er genoeg punten zijn in de samenleving waar cash geld te krijgen is (bijvoorbeeld in supermarkten). Bij voorkeur gratis voor de rekeninghouders.”

Reageer op dit artikel