nieuws

Planner van 2015 ziet zichzelf als ‘financieel begeleider’

Financiële planning

André Brusse werd woensdagavond op het PFP Forum tot zijn grote blijdschap verkozen tot Financieel Planner van 2015. De vakjury roemde zijn ‘toegankelijke, volledige, niet betweterige en deskundige advies met compassie’. In gesprek met am deelt Brusse, mede-eigenaar van vermogensbeheerder T&E Inmaxxa, zijn visie op het vak.

Planner van 2015 ziet zichzelf als ‘financieel begeleider’

Je communicatieve vaardigheden hebben je de titel gebracht. Herken je je daarin?
“Ik vind goede communicatie naar de client toe heel belangrijk. Elke adviseur moet goed luisteren en essentiële dingen uit het verhaal van de klant halen. Uit dit verhaal moet je uiteindelijk opmaken wat de echte doelstellingen en de beste financiële keuzes zijn voor je relaties. In het juryrapport kwam naar voren dat ‘communicatie essentieel is voor een goed begrip bij de consument’ en dat is ook mijn visie. Ze noemen het financieel plannen, maar eigenlijk is dat een verkeerde benaming. Je kan niets plannen in het leven. Het is eigenlijk financieel begeleiden. Je klanten wil je alles helder uitleggen want het is hun geld en zij gaan de keuzes maken.”

Is de consument wel in staat keuzes te maken over complexe producten?
“Het is juist de taak van de adviseur om te zorgen dat zijn clienten goed genoeg geïnformeerd zijn om de keuzes te maken. Financiële zaken worden in Nederland te ingewikkeld gemaakt. Dat heeft onder andere ook met complexe wet- en regelgeving te maken. Mensen hebben nu eigenlijk een financieel rijbewijs nodig om hun weg te vinden. Financieel planners kunnen zorgen dat hun cliënten zeggen: ‘eindelijk ik begrijp het!’. Wij zijn verantwoordelijk voor kennisoverdracht.

Is er genoeg ruimte voor de financieel planner?
“Het vak financiële planning bestaat nog niet zolang en ik heb ook echt een paar keer gedacht dat het vak het niet zou overleven. Financiële planning kwam pas echt op rond 1995. Deze prijs werd bijvoorbeeld pas in 1999 voor het eerst uitgereikt. Het heeft ook echt een tijd geduurd voordat mensen gingen nadenken over hun eigen financiële planning. Dat is gelukkig echt veranderd.”

Hoe overtuig je de consument te betalen voor financieel advies?
“Mensen zijn geneigd te kijken naar hoeveel iets kost maar ik hoor nooit iemand over hoeveel het opbrengt. Een adviseur moet zichzelf terugverdienen. De gang naar een adviseur is meestal incident gestuurd; als het eerste huis wordt gekocht of als er een kind op komst is. Eigenlijk zou het beter zijn al eerder te praten met een financieel planner. Vooral jonge mensen beginnen na hun afstuderen met het opbouwen van vermogen. Juist dan is het handig om gestructureerd na te denken zodat zij hun doelen in de toekomst kunt behalen.”

En je eigen toekomst?
“Momenteel werken we met 11 mensen bij T&E Inmaxxa waarvan tien vermogensbeheerders. Ik ben de enige financieel planner. Het gaat heel goed. We zijn een klein bedrijf maar beheren circa €200 mln aan belegd vermogen. De focus ligt bij ons meer op het vermijden van risico en een gestructureerd rendement behalen. Onze relaties noemen onze vermogensbeheerders wel eens “het beste bewaarde geheim van Nederland” en dat is toch waar je het voor doet. Dat wil ik in de toekomst ook blijven doen. Goede adviezen geven en goed zorgen voor onze relaties.”

Reageer op dit artikel